Svédek nyerték a kibaszott őrületet

2014.02.15. 14:15

Svédország óriási versenyben nyerte meg a 4x5 kilométeres női sífutóváltót, a befejező ember, Charlotte Kalla óriási, 25 másodperces hátrányból áll az élre, és hajrázott a legjobban. A norvégok leszerepeltek sztárjaikkal, állítólag rossz léceik miatt, csak ötödikek lettek.

Norvégiában lassan nemzeti gyászt rendelnek el, mert várakozásokon alul teljesítenek a sífutóik és biatlonistáik, pedig hagyományosan ezekben a sportágakban a legerősebbek, és az idei eredmények is erősítették a hurráhangulatot. A női 10 kilométeren még a melegre tudták fogni, hogy miért nem ment nekik, de a váltó sikertelenségére már nehéz lesz magyarázatot találniuk.

Norvégia abszolót favoritként indult, az olimpiai címvédő a szezon egyetlen váltóversenyét több mint egy perc előnnyel nyerte, és a tavalyi világbajnokságon is majd fél perccel verték a svédeket.

A svédek most is ugyanabban az összeállításban szerepeltek, míg a norvégok egy helyen változtattak, Astrid Jacobsen került be Steira helyére. Jacobsen annak ellenére vállalta az indulást, hogy az olimpia első napján tudta meg a hírt, hogy bátyja meghalt.

A váltók első két tagja klasszikus stílusban futott, meglepetésre a cseh Vrbcova-Nyvltova húzta szét először a mezőnyt, és a németekkel együtt övék volt a második váltás. A szintén esélyes finnek 15 másodperces hátrányból indították második emberüket, Aino-Kaisa Saarinent, aki hatalmasat futott, 5 kilométer után már közvetlenül a vezető svédekkel váltott. Norvégia gyengesége már itt megmutatkozott, Theres Johaug nem bírta el Saarinenék tempóját, 14 másodpercet kapott. Ekkora különbséget azonban a norvégok általában még simán kezelni tudnak két szabadstílusú futóval. Most nem jött össze, Jacobsen még húsz másodpercet kapott az öt kilométeren, míg elöl már egy hármas boly alakult ki. A finnek és svédek mellett a németek kerültek az élre.

A német Nystad és Niskanen nagyon megnyomta a résztávját, a svéd Haag egyre nagyobb hátrányba került, de nem adhatta fel. A norvégok előtt tartotta az előnyt, és utolsóként azt a Charlotte Kallát indíthatta, aki a mezőny egyik legerősebb sífutója.

Kalla végül 25 másodperces hátrányból üldözhette a nagyon jó sprinternek számító Herrmannt és Lähteenmäkit. Norvégia 33 másodpercet kapott, de Björgen még küzdhetett az éremért. Kalla nem volt elérhetetlen távolságban. Kettejük közül azonban Kalla volt a megtörhetetlen, 2,5 kilométer alatt 13 másodpercet hozott. Björgen nem tudott újítani, egyre jobban leszakadt.

Az utolsó körben a finn és a német egymás között próbálta meg lemeccselni az első helyet, támadták egymást, de együtt maradtak, miközben a fáradhatatlan Kalla is utolérte őket. Elképesztő erőben volt, kilométereként öt másodpercet faragott le.

Ötszáz méterre a céltól még teljesen nyílt volt a verseny. Herrmann nyitotta a hajrát, de Kalla nem rogyott meg őrült tempójától, és az egyenesben el tudott lépni és tisztán nyert. Második helyen Lähteenmäki hozta be a finneket, a harmadik hely a németeké lett. Norvégia 53 másodpercet kapva az ötödik. Ők most lassú, rosszul vaxolt léceikkel magyarázzák a kudarcot.

A svéd kapitány is hitetlenkedve állt Kalla teljesíménye előtt, röviden csak így kommentált a svéd Aftonbladetnek: „Ez kibaszott őrület volt."

A svédek győzelmével Kalla lehet a sífutás sztárja Szocsiban, aranya mellett már két ezüstje is van, síatlonban és 10 kilométeren is második lett. A 30 kilométeren is éremesélyes az utóbbi időben a norvégokkal készülő sífutó.