Az orosz szlovák történelmet írt

2014.02.09. 17:51
Aligha van olyan, aki meg tudta tippelni a női biatlonsprint első tíz helyezettjét. Hihetetlen eredmények születtek, a szezonban nem sokat mutató Anastasya Kuzmina mindenkit leiskolázott, és ezzel elsőként a női sprint történetében megvédte olimpiai bajnoki címét. Az olyan favoritok, mint Tora Berger vagy Darja Domracseva, még dobogóra sem kerültek.

A 7,5 kilométeres, kétszer öt lövéssel megszakított távon az elsők között induló Evi Sachenbacher-Stehle érte el az első figyelemre méltó eredményt. A német az első lövészet után mindenkinél jobb volt, az állóban ugyan rontott egyszer, de jó futással, 21:40.8-cal zárt.

Az olimpia előtti utolsó sprint világkupát nyerő Anais Bescond megőrizte formáját, ő is hibázott egyszer, de négy másodperccel gyorsabb volt a németnél. Az utána nem sokkal rajtoló norvég sztár, Tora Berger is csinált egy lövőhibát, de most nem tudta hozni kíméletlenül darálós sífutását, és csak Bescond mögött érkezett, végül a tizedik lett.

Az idei szezonban villogó Darja Domracseva is szét tud futni bárkit, de neki sem ment igazán, csak nyolcadik helyre volt jó a lövőhibával. Az utána öt és fél perccel induló Kuzmina viszont mindenkit meglepett, a fekvőben hibátlan volt, majd egyre erősebb tempót diktált a sífutópályán is. Már az álló lövészet után is vezetett, de miután ott sem hibázott, nagy előnyt hozott össze magának. A hátralévő 2,5 kilométert még nem is futotta le túl gyorsan, de Bescond-ra így is fél percet vert.

Ekkor már lehetett sejteni, hogy csak hibátlan lövészettel verheti meg bárki is az orosznak született, de szlovákként versenyző Kuzminát.  A mögötte indulók közül ez sokaknak összejött, de a futása senkinek sem volt olyan erős, mint neki. A hibátlanok azért azt elérték, hogy Berger és Domracseva egyre hátrébb kerüljön. Az orosz Viluhina a második, az ukrán Vita Szemerenko a harmadik helyre jött be, de ők is 20 másodpercnyire voltak Kuzminától.

Nemcsak az első hely meglepetés, a legjobb tízbe olyan nevek is befértek, akikről ritkán szólnak a világkupafutamok és világbajnokságok. Elisa Gasparin még sosem volt toptízes, inkább nővérétől, Selinától várták a nagy eredményt, aki két sprintet is nyert a szezonban, ő azonban csak 13. lett. Az olasz Karin Oberohofer negyedik és Dorothea Wierer hatodik helye is kiugró eredménynek számít.

Kuzmina sem tűnt topfavoritnak, az idei szezonban csak egyszer, az östersundi vk egyéni indításos, 15 kilométeres számában lett dobogós. A tavalyi világbajnokság sem róla szólt, sprintben csak 17. lett. Az idei világkupákon sem került egyszer sem sprintben a legjobb tíz közé, nem tudott egyszer sem hibátlanul lőni. Most azonban nagyon összeszedte magát, és így sikere bátyját is vigasztalhatja. Anton Sipulin hiába futott nagyot a szombati férfi sprintben, egy lövőhibával valószínűleg az olimpiai aranyat bukta. Végül csak negyedik lett.

Kuzmina két nap múlva újabb aranyat szerezhet, jó lövészettel a 20-30 másodperc előny elég lehet neki a 10 kilométeres üldözésesben.

A női sprintnek magyar indulója is volt, Szőcs Emőke a 70. helyen végzett, 18 versenyzőt előzöt meg, a fekvőben hibáltanul lőtt, az álló lövészet után két büntetkört kellett futnia. A Romániának versenyző Tófalvi Éva egy hibaval 22. lett, holtversenyben Andrea Henkellel.