Pljuscsenko és Lipnickaja, a 15 éves zseni összekorcsolyázta az oroszok első aranyát

2014.02.09. 20:00

Megszületett vasárnap a házigazda oroszok első aranyérme a szocsi téli olimpián: a műsorban most debütáló műkorcsolya csapatversenyt óriási fölénnyel nyerték meg.

Már bő egy órával a verseny vége előtt eldőlt az arany, a Jevgenyij Pljuscsenko vezette oroszok behozhatatlanul vezettek, ekkor már a második helyen álló kanadaiaktól és a harmadik amerikaiaktól sem vehetik el az ezüst- és a bronzérmet.

Pljuscsenko ugyanis fölényesen nyerte a férfiak versenyét, a nők között pedig a mindössze 15 éves szupertehetség, a januári, budapesti Eb-n is aranyérmes Julija Lipnickaja lett az első, a többiekre nézve megalázó, 12 pontos fölénnyel.

A csapatversenyben tíz nemzet küzdött a helyezésekért, mind a négy számban - jégtánc, páros, férfi és női egyéni - egy-egy versenyzője korcsolyázott, a rövidprogram után a legjobb öt ország versenyzői mutathatták be a kűrjüket.

A 31 éves Pljuscsenko a negyedik olimpiai érmét nyerte, 2006-ban aranyat, 2002-ben és 2010-ben ezüstöt szerzett. Korábban csak egy férfi műkorcsolyázónak jött össze ennyi olimpiai érem: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert.

Eredmény

    műkorcsolya, csapatverseny, olimpiai bajnok:
   Oroszország  (Julija Lipnyickaja, Jevgenyij Pljuscsenko, Kszenyia Sztolbova, Fjodor Klimov, Tatyjana Voloszozsar, Makszim Trankov, Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjov, Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov) 75 pont
2. Kanada (Kaetlyn Osmond, Patrick Chan, Kevin Reynolds, Meagan  Duhamel, Eric Radford, Kirsten Moore-Towers, Dylan Moscovitch, Tessa Virtue, Scott Moir) 65
3. Egyesült Államok (Gracie Gold, Ashley Wagner, Jeremy Abbott, Jason  Brown, Marissa Castelli, Simon Shnapir, Meryl Davis, Charlie White) 60