Pötzsch a specialista, Hanyu a bajnok

2014.02.14. 20:19

A műkorcsolyának bárhol a világban, de különösen Oroszországban van speciális szurkolótábora. Nemcsak a balettet szeretik nagyon, hanem a korit is errefelé. Pljuscsenko fájdalmas visszalépése miatt nem volt telt ház, de így is sokan sorakoztak plüssállatokkal és előre csomagolt virágcsokrokkal a bejáratnál, hogy kedvencüknek odadobják. (Volt, akinek annyit hajítottak be, hogy az óvodás korisnövendékek másfél percig takarították a jeget.)

Ahogy a terembe léptem, bemutatták a zsűri specialistáját: Anette Pötzschöt. A sztorit szinte mindenki ismeri Magyarországon, de nem lehet elégszer leírni. Amikor még versenyző volt, így szólt az elhíresült és évtizedekig önálló életet élő mondat: "hogy megnőtt tavaly óta a kis Pötzsch."

A műkorcsolya közvetítései persze nem ezért voltak népszerűek, hanem mert a fekete-fehér tévék korszakában a kommentátorok tökéletesen visszaadták a ruhaköltemények csillogó flitteres pompás színvilágát.

A 2004-es Eb-n szembesültem azzal először, hogy az ugrásokat meg sem kellett feltétlenül tanulniuk, mert másodpercre pontosan leírták, mi történik a jégen. Most már másként van, mert csak egy tervezett programot adnak le, amitől gyakran térnek el, ahogy ebben a döntőben is, szinte minden esetben, mindegyik versenyző változtatott. A négyfordulatosokból triplák lettek, vagy egy ugrás ki is maradt.

Vibráló verseny volt, sok hibával. A győztes japán Hanyu Juzuru például kétszer is rontott, mégis simán bajnok lett, még növelte is majdnem négypontos előnyét, amit a csütörtöki rövid programban gigantikusan magas pontszámmal (101,45) szerzett. A győzelemhez 280,09 pont elég volt.

A kanadai Patrick Chan 2010-ben hazai pályán ötödik lett, most megkapta az esélyt Hanyu rontásai és bizonytalansága után, de ő is kibillent többször az ugrásaiból, így maradt a sorrend. 275,62 pontja az ezüsthöz volt elég.

A harmadik helyért óriási csata folyt, és a kazah Gyenisz Ten egy közel hibátlan kűrrel a kilencedik helyről el is vitte a bronzot.

Kelemen Zoltán a 23. lett, az erdélyi magyar versenyző élete legjobb helyezését érte el, és hogy mit mondott Pljuscsenko sérüléséről, arról itt olvashat.