Az olimpia vesztese: negyedszer is ezüst

2014.02.14. 14:18
A huszonnyolc éves svájci Sandro Viletta a szuperkombináció olimpiai bajnoka a férfi alpesi sízőknél, Ivica Kostelic pechsorozata folytatódott, most is ezüsttel megy haza.

A férfi alpesi sízők szuperkombinációjának pénteki döntőjében úgy tűnt, minden a harmincnégy éves Ivica Kostelicnak kedvez, nyolcévnyi várakozás után végre meglehet az első olimpiai aranyérme.

A szuperkombinációban a versenyzők két számban állnak rajthoz, délelőtt volt a lesiklás, délután a műlesiklás, az összetett idő alapján állapítják meg a sorrendet.

A horvátok zászlóvivője a délelőtti lesiklószámban csak kilenctizedes hátrányt szedett össze a leggyorsabb norvég Jansruddal szemben, műlesikásban erősebb is, ráadásul a délutáni pályát apja, a korábbi kiváló síző, Ante Kostelic tűzte ki.

Azt a svájci Sandro Vilettát kellett volna megvernie, akivel szemben a délelőtti lesiklás után hét tized előnye volt. A hó állapota egyébként délutánra tovább romlott a meleg miatt, nagyon kásás volt, azonban nem emiatt bukta el az olimpiai címét, ő is ugyanúgy rontott a pálya középső szakaszán, ahogy sokan előtte. Elfogyott a Vilettával szembeni előnye, a végén harmincnégy századnyi hátránnyal ért célba a második helyen. A harmincnégy éves Kostelicnak valószínűleg ez volt az utolsó esélye az olimpiai bajnoki címre, a négy ezüstéremmel kell beérnie: Torinóban és Vancouverben is csak ezüstig jutott a számban, utóbbi olimpián műlesiklásban is volt egy ezüstje, most sem sikerült ennél feljebb lépnie. 

A harmadik helyre az olasz Christoph Innerhofer futott be, a délelőtti lesiklásban is Kostelic mögött végzett, neki ez a második érme Szocsiban. A lesiklás döntőjében szerzett ezüstérmet néhány napja. 

A szám címvédője, az amerikai Bode Miller a dobogóra sem került, nem jött össze neki, hogy harmadik olimpiáján is érmet szerezzen. Már a délelőtti lesikló számban is kisodródott az egyik kanyarban, emiatt sok időt vesztett, majd műlesiklásban is többször hibázott, végül a hatodik helyen zárta a számot. Honfitársa, Ted Ligety a tízbe sem fért be, a francia Pinturault be sem fejezte a délutáni számot, benézett egy kaput és kiesett.

A délutáni műlesiklásban a cseh Bank szólhatott volna bele utolsóként a sorrendbe, lesiklásban a második leggyorsabb volt, de műlesiklásban tűl óvatosan síelt, eladta előnyét és a hetedik helyen zárt. 

A szám új bajnoka, Sandro Viletta legutóbb 2011 decemberében nyert világkupa-futamot, Beaver Creekben győzött szuperkombinációban, azóta viszont semmilyen kiemelkedő eredménye nem volt, az olimpiákon sem volt még érme. Most huszonnyolc évesen rögtön egy olimpiai arannyal kezdett Szocsiban.