Célfotódráma döntött a biatlonversenyen

2014.02.18. 13:36 Módosítva: 2014.02.18. 13:37

Az olimpia előtt mindenki azt várta, hogy a tavalyi világbajnokság után Szocsiban is a két biatlonos párbajáról szólnak majd a versenyek. Erre egészen eddig várni kellett. A férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyében a norvég Emil Hegle Svendsen és a francia Martin Fourcade kiélezett versenyt futott, végül célfotóval győzött Svendsen. A 13. olimpiai érmére pályázó Ole Einar Björndalen az utolsó lövészetben szállt el.

Az biztos, a férfiak tömegrajtos versenye volt Szocsi leginkább várt eseménye. Egyrészt a biatlonban is talán ez a legizgalmasabb, másrészt az időjárás miatt már négyszer halasztották el a futamot. Úgy tűnt, most sem sikerül elindítani, míg az előző két nap a köd volt akadályozó tényező, kedden egy hózápor miatt csúszott a rajt negyedórát.

A havazás a rajtra sem állt el, de ellőtték a futamot, kérdés volt, hogy ki alkalmazkodik jól a körülményekhez, és hogy kit mennyire viselt meg idegileg a sorozatos halasztás. A végre téliesre fordult időnek leginkább a norvégok örülhettek, már nagyon várták a hideget és a havat. A melegben és a rossz minőségű, nullafokos hóban egyszerűen nem ment nekik.

Hogy élvezték a körülményeket, és megpróbálnak javítani az eddigi szereplésen, már az első kilométer után látszott, Svendsen, Björndalen és Tarja Bö vezette a mezőnyt. Az első lövészetben meglehetősen sokan hibáztak, csak 13-an szedték le mind az öt korongot. A hibázók között volt az üldözésest és az egyéni 20 kilométerest nyerő Fourcade és Björndalen is. Fourcade 36 másodpercet szedett össze, innen kellett volna feljebb lépnie.

A második lövészet után Svendsen hibátlan maradt, egyre nagyobb esélye volt a győzelemre, de ekkor még tapadt rá a szintén jó futónak számító Beatrix, rajtuk kívül még hárman mentek velük, a német Lesser, a cseh Moravec és a kanadai Le Guellec. Björndalen és Fourcade megpróbálta a lehetetlent, erős futással faragták a hátrányukat.

A harmadik lövészet lett a verseny fordulópontja, csak ketten maradtak hibátlanok, Svendsen és Moravec, és ekkorra már Björndalen és Fourcade is feljött, csak 12 másodperces volt a hátrányuk.

Fourcade, ha már látótávolban volt, bele is húzott, a 11. kilométerre már együtt volt az élen állókkal. Björndalen lassabban haladt, de aztán ő is iramot váltott, és az utolsó lövészetre már együtt érkezett a többiekkel. Ez a húzása azonban nagy hiba volt, az öt lövésből négyet rontott, nem tudta rendezni a légzését, és ezzel elszállt, csak 22. lett. A másik három hibátlan volt, Fourcade végzett a leggyorsabban, és hajthatott harmadik olimpiai bajnoki címéért. A hármas azonban újra összeállt, és egy emelkedőn Svendsen meg is próbálta eldönteni a versenyt. A ritmusváltásra azonban csak Moravec szakadt le.

Már látható volt, a sprint dönt a két versenyző között. Az utolsó kanyarban még Fourcade volt elöl, de Svendsen támadott, és viszonylag könnyen ellépett a francia mellett. A végén azonban izgulhatott, már csak siklott és ünnepelt, amikor Fourcade megpróbálta bedobni magát elé. A célfotó azonban megmutatta, hogy egy féllábnyival a norvég csúszott be előbb. Fourcade mozgásán érezhető volt, hogy nagyon sokba került neki a 36 másodperces hátrány ledolgozása, nem volt már elég friss ahhoz, hogy jól sprinteljen. A harmadik helyre a cseh Moravec érkezett.

Svendsen a győzelme után el is sírta magát, azt mondta, hogy egészen addig biztos volt a győzelmében, míg meg nem jelent az, hogy célfotó dönt. Fourcade-ot megviselte, hogy nem jött össze neki a győzelem. Az újabb arannyal Domracsevát követhette volna. A fehérorosz a nőknél egymás után tudta megnyerni az üldözésest, az egyénit és a tömegrajtost.