Törött lábbal nyerte a nyári sífutást

2014.02.13. 12:48
A lengyel Justyna Kowalczyk törött lábbal versenyezve is simán verte a mezőnyt 10 kilométeres egyéni indításos klasszikus stílusú sífutásban. A körülmények nem voltak egyszerűek, 11-12 fokos melegben és nullafokos hóban kellett lenyomni a távot.

Szokatlanul melegben indult a szám, volt, aki ujjatlan mezben startolt el, mintha csak egy nyári futóversenyen lenne. A meleghez nem mindenki tud gyorsan alkalmazkodni, de az olvadó, nulla fok körüli hó még nagyobb nehézséget okozott. Aki nem tudta jól bevaxolni a lécét, súlyos másodperceket veszíthetett. Kowalczyk is erről beszélt rajtja előtt, mivel a havat különböző sók kiszórásával próbálják meg síelhető állapotban tartani, nehéz eltalálni, milyen léccel lehet rajta jól menni.

A klasszikus stílust Marit Björgennel együtt évek óta Kowalczyk uralja, már Vancouverben is nyerte a 30 kilométert, most is ő volt a favorit, de az olimpia első számában nem volt igazán meggyőző, csak hatodik lett a síatlonban. Már Szocsi előtt is beszéltek róla, hogy Kowalczyk sérült, de sokan csak taktikai fogást láttak a híresztelések mögött. A síatlon után azonban a lengyel megunta a támadásokat, és kiposztolt egy röntgenfelvételt, ami többrétegű törést mutat lábközépcsontjában.

Kowalczyk azt mondta, olyan erős fájdalomcsillapítói vannak, és az adrenalin is akkora benne, hogy egy versenyt végig tud futni, és még így is esélyes lehet. Legnagyobb riválisa, Marit Björgen a síatlon megnyerésével igazolta, hogy bombaformában van, így várható volt, hogy a 10 kilométert is ketten meccselik le egymás között.

Kowalczyk bekezdett, két kilométer után, az első időmérőnél már ő vezetett, de Björgen még tapadt rá, két másodpercen belül volt. A lengyel jól beosztotta az erejét, nemcsak blöffölt az erős kezdéssel. Öt kilométernél már 9 másodperccel vezetett, Björgen mögött három másodperccel Charlotte Kalla síelt. Még mindegyikük esélyes volt az aranyra. A következő szakaszon Kowalczyk megint tudott erősíteni, a többiek viszont fáradni látszottak. Björgent sikerült kikészíteni az erős tempójával, 8 km-nél már húsz másodperces hátránya volt. A norvég nem is bírta már az utolsó szakaszt, a klasszikusban sokat erősödő Kalle jó irambeosztásával jött be elé. A Björgent aztán Therese Johaug és Aino-Kaisa Saarinen is megelőzte.

A lengyel újságok úgy tudják, Kowalczyk nem vállal még egy olimpiai ciklust, lehet, nem is indul többé versenyen a 31 éves sífutó.

A mezőnyben magyar induló is volt. Simon Ágnes a 69. helyen zárt, több mint tíz percet kapott Kowalczyktól.