Egy agyontetovált skót dob legjobban a világon

2015.01.05. 00:16
Hihetetlen izgalmak között Gary Anderson megnyerte első világbajnokságát, a döntőben 7-6-ra győzte le a darts legnagyobbját, Phil Taylort.

A londoni dartsvilágbajnokság döntőjébe a tornán 2. kiemelt Phil Taylor, és a rangsorban negyedik, skót Gary Anderson jutott. Taylornak odáig egy komoly ellenfele volt, az elődöntőben 6-2-re verte ősi ellenfelét, a 2007-ben világbajnok Raymond van Barneveldet, míg Andersonnak le kellett győznie az ötödik kiemelt Wrightot, a döntőbe jutásért pedig a vb-címvédőt, a nála esélyesebb, szupertehetséges Michael van Gerwent.

Az 54 éves Taylor 1990 óta a sportág uralkodója, 20. döntőjét vívta, eddig 16-szoros bajnok volt, a 10 évvel fiatalabb Andersonnak eddig egy vesztes vb-döntője volt, 2011-ből. Inkább az angol dartslegenda volt a meccs esélyese, eddigi 37 meccsükből 27-et Taylor nyert. 2014-ben hétszer játszottak egymással, egy döntetlen mellett mindketten három meccset nyertek, a legutóbbit a skót.

A hét nyert szettig tartó döntő első legjét Anderson kezdte, meg is nyerte, Taylor 120-on maradt. A második legben jött az első 180, Taylor dobta, simán egyenlített vele, a skót 238-on maradt. Anderson visszadobta a 180-at, nyerte is a szettet, Taylor pedig könnyen a következőt. A szett döntő legjét a skót kezdte, 180-at is dobott, aztán kiszállt 121-ről, és ezzel nyerte az első játékot, 1-0-ra vezetett. Az utolsó dobás után a rendezőkhöz fordult, egy nézővel akadta baja, aki az első sorból beszólt neki valamit.

Taylor kezdett a 2. szettben, de Anderson a harmadik 180-át dobta, nyerte is a leget, aztán a következő újabb 180-nal ismét övé volt, ekkor hatalmas formában dobott. Taylor 180-nal kezdett, szépített is, a következő legben is megdobta, azzal egyenlített is. A döntő legben is 180-nal nyitott, és szoros utolsó dobások után (mindketten 40-re kerekítettek, Taylornak sikerült a kiszálló) nyerte, így 0-2-ről 3-2-re fordítva hozta a szettet, ezzel 1-1-re álltak.

Andersonnak jót tett a szünet, 180-nal kezdte a harmadik szettet, nyerte is az első leget. Taylor a következő elején visszadobta a 180-at, aztán kiszállt 127-ről, így egyenlített. Andersoné volt a következő, aztán a negyedik legben megdobta a világbajnokság 604., csúcsot jelentő 180-ját, övé lett a szett, 2-1-re vezetett.

Taylor a meccs 12. 180-asával válaszolt, de aztán hatalmasat hibázott, kilenc nyílból sem tudott kiszállni a dupla 16-ra, aztán a dupla 8-ra, így Andersoné lett leg. És a következő is, mert újra jött a 180, Taylor ekkor bajban volt, nagyon gyengén dobta a kiszállókat. Szívósan játszva mégis szépített, de Andersont nem tudta megállítani, a vb-n először kétszettes hátrányba került, a skót már 3-1-re vezetett.

Az ötödik szett elején elvette Anderson játékát, aztán a skótot 208-on hagyva hozta a sajátját. Jött a 180, azzal megvolt a leg és 3-0-ra a szett is, ezzel 3-2-re álltak.

Taylor összeszedte magát, bár a leg megnyeréséhez az is kellett, hogy Anderson elbukjon 60 pontot, mert kiütötte a tripla 20-ból a saját nyilát. Aztán elvette Anderson játékát, simán hozta a sajátját, és a zsinórban nyert hat leggel, az újabb 3-0-val villámgyorsan 3-3-ra alakította a szetállást.

Anderson 180-at dobott, övé lett az első leg, mégsem játszott ellenállhatatlanul, bajban volt. Taylor egyenlített úgy, hogy 220-on hagyta a skótot, aki megremegett, háromnyilas átlaga a meccsnek ebben a szakaszában 100 alá ment. Taylornak jött a 180, azzal a leg is, bár ő sem dobott jól. Két hibája is volt, de megmutatta, miért 16-szoros világbajnok, hihetetlenül koncentrált, hozta a saját játékát, és az újabb nyert szettel 1-3-ról 4-3-ra átvette a vezetést.

A skót nagy küzdő, nem adta fel, jött is a 180, és két kipattanó nyila ellenére nyerte a leget, elvette Taylor játékát, aki viszont azonnal egyenlített. Sőt, a következő játékban kiszállt 141-ről, és már vezetett a szetten belül. Anderson hozta a leget, amit ő kezdett, majd a következőben a legfontosabb pillanatban dobott 180-at. Taylor nem tudott kiszállni 24-ről, Anderson viszont igen, így óriási izgalmak után egy nyílon múlt, hogy nem 5-3 lett, hanem 4-4.

Anderson olyat csinált, amilyet nagyon ritkán látni: két nyila volt a tripla 20-ban, a harmadik is oda tartott, de becsapódásnál kiütötte a másik kettőt a táblából. Taylor rögtön utána 180-at dobott, és elvette a skót kezdését, aki innen is visszajött és szintén 180-at dobva nyerhette volna a leget, viszont két kiszálló dobásánál is beszóltak neki a tömegből, ami megzavarta, kiszólt a nézőknek. Kicsit kibillent, mégis nyerte a következő leget, aztán hatalmasat játszva még egyet, és innen nem volt megállás: hozta azt a leget is, amit ő kezdett, nyerte a szettet és 5-4-re vezetett.

Taylortól jött a következő 180, 103-ról kiszállva nyert játékot. Anderson erre két 180-at dobott egymás után, egyenlített, Taylor 207-en maradt. Szórták a triplákat, a skót elvette Taylor legjét, aki 180-nal válaszolt a következőben. Erre Anderson is megdobta a maximumot, nyerte a játékot és ismét két szettel, 6-4-re vezetett, egyre volt a világbajnoki címtől.

Taylor két 180-nal, hét tripla 20-assal kezdett, azonnal elvette Anderson játékát, majd tovább is úgy dobott, mint egy robot, és hozta a sajátját. Andersonnak megint több nyila is kipattant a táblából, Taylor könnyen nyerte az újabb leget, 6-5-re jött fel.

A rekordbajnok átvette a meccs irányítását, hihetetlenül koncentrált, szinte pislogás nélkül játszott, nyomasztotta a skótot, és nyerte az újabb leget. Aztán Anderson nyerte a leget, amit ő kezdett és egyenlített. Taylor is megbillent, de hozta a saját játékát, erre Anderson 180-nal kezdte és drámai játék, mindkettőjük több hibája után nyerte a következő leget, és a világbajnoki címért dobhatott. De Taylor megint visszajött, 6-6-ra egyenlített, szurkolói tomboltak.

Jöhetett a döntő szett, amit a szabályok szerint kettő leggel kellett megnyerni. Anderson kezdett, nyerte a játékát, Taylornak kellett menni az eredmény után. De a skót megint tudott egy 180-at, és mivel Taylor nem tudott kiszállni 32-ról, így a skót már 2-0-ra vezetett. És megint jött tőle a 180, a leget, a szettet is megnyerte, és ezzel a meccset is 7-6-ra.

Korszakos meccset játszottak, amiről sokáig fognak még beszélni, és amin Gary Anderson első világbajnoki címét nyerte a vele járó 250 ezer fonttal (százmillió forint) együtt.

„Az utolsó öt szett volt nagyon nehéz, amikor kipotyogtak a nyilaim" - mondta Anderson, Taylor úgy látta, a dupláknál sokat hibázott, ott ment el a döntő. „Nincs mentségem, ma este ő volt a jobb. 4-3-nál kellett volna eldöntenem a meccset, ráadásul ő dobta jobban a kiszállókat, ez döntött."