A fenék tizede lóghat ki, az erotikát büntetik

2015.01.20. 12:58
Szlávy Eszter és Engel-Tänczer Katalin szeptemberben Európa-bajnokságot, decemberben világbajnokságot nyert páros rúdtáncban, pedig alig öt hónapja álltak össze. Ez a rúdtánc nem az, ami a sztriptízbárokban van, itt erőelemekkel és előadóművészettel lehet nyerni.

„Mikor az előző párom kilépett a duóból, nem gondoltam volna, hogy három hétre rá sikerül megnyerni az Európa-bajnoki, majd három hónappal később a világbajnoki aranyérmet. Akkor még abban sem lehettem biztos, hogy egyáltalán találok megfelelő partnert” – mondja Szlávy Eszter, aki előző párjával 2013-ban Eb-t nyert, ami automatikus részvételt jelentett a 2014-esre is. A világbajnokságra az újabb Európa-bajnoki arannyal kvalifikáltak, márciusban Szentpéterváron versenyeznek, júliusban vb, szeptemberben újabb Eb jön.

A rúdtáncban több világszervezet is van, emiatt változó, hogy vannak-e kötelező elemek a koreográfiában. Egy gyakorlat nagyjából négy perc, zenére csinálják, a pontozás pedig úgy zajlik, mint a jégtáncban, azaz a technikai elemeket és a művészeti hatást is nézik.

A rúdtáncosok folyékony magnéziát kennek a kezükre és a megtisztított rúdra, hogy bármelyik testrészükkel rá tudjanak tapadni, akár kis, akár nagy testfelületen.

Tenyérrel, talppal, a térd és a könyök hajlataival tartják meg magukat. A duóban mindkettőnek nagyjából ugyanazt meg kell csinálnia, nem lehet az az alapállás, hogy az egyik az erőember és megtartja a másikat, aki akrobatikusabb, hajlékonyabb.

„Az erotikus mozdulatok tilosak, kifejezetten büntetik. Megszabott a ruha mérete is, a fenekünk tizede látszódhat,

Kata hosszú haja nem lehet szabadon, fel kell tűzni, a fejhez simítani." A rúdtánc másik, táncosabb stílusában lehet nőiesebb a ruha, a smink, a frizura, de ott is erőelemekkel dolgoznak.

Erősségük, hogy azonos a testfelépítésük, a magasságuk, és úgy látják, a mezőnyből kiemeli őket a fanatizmusuk. Egyikük sem volt élsportoló, sportmúltjukban van rsg, szertorna, műugrás, vívás, aztán 30 éves koruk körül jött a rúdtánc.

Szlávy Eszter egyébként orvos, hat évig dolgozott baleseti sebészként. Fizetés nélküli szabadságon van egy éve, és azon lesz még egy évig mindenképpen. Ősszel közösen stúdiót nyitottak, úgy tűnik, a rúdtáncoktatásból meg lehet élni.

„Aki rúdtáncol, az megerősödik, javul a testtartása, a mozgáskoordinációja, hajlékonyabb lesz. Fejlődik, van sikerélménye, a tükör előtti edzéstől javul az önképe, nő az önbizalma."