Dúskálnak a bevándorlásellenes magyar futballvezetők a bevándorlókban

2015.02.10. 09:34 Módosítva: 2015.02.10. 09:38

A kormány komoly harcot kezdett a gazdasági bevándorlás ellen. Orbán Viktor konkrétan nem adna menedéket, mivel

a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.

Ezzel összecseng az MLSZ törekvése, hogy akár már jövőre bevezessék az Oroszországban is régóta alkalmazott 6+5 szabályt, vagyis hogy az NB I. csapatainak kezdőjében legalább hat magyar állampolgárnak kell lennie.

A bevándorlás téma annyira izgalomban tartja a sportszektort is, hogy a Budapest Honvéd amerikai–magyar tulajdonosa, George F. Hemingway a Magyar Nemzetben publikált egy írást arról, hogy az EU-nak meg kell állítani az Európán kívülről érkező bevándorlók áradatát, mivel

Az Európán kívülről jövő török, arab, mozlim (sic!), afrikai és más bevándorlók több mint 99 százaléka gazdasági menekült. Sem nemzetközi jog, sem gazdasági racionalitás, sem erkölcsi indíttatás nem indokolja a jelenlegi korlátlannak tűnő bevándorlás további tolerálását.

Kevesebb, mint két héttel később a Honvéd kilenc, vagyis majdnem egy egész kezdőcsapatnyi külföldit igazolt a bennmaradás érdekében. Van köztük két argentin, venezuelai, szerb, elefántcsontparti, kolumbiai, mexikói és horvát is. Ők ahhoz a kerethez csatlakoznak, amelyben található még albán, panamai, szomáliai, ghánai és guineai játékos is.

Az egészben az a legszebb, hogy a Honvédé az egyik legrégebbi, államilag évi 185 millió forintból támogatott, új típusú utánpótlás-akadémia, ahol például azok a Bobál ikrek is nevelkedtek, akiket állítólag fél Európa tárt karokkal vár. Gergely, a tehetségesebb, most fél évre Gyirmótra került kölcsönbe.

Mi a különbség a nyomor és kilátástalanság elől nyugatra menekülő koszovói család és az ománi aranybányát (nem kiröhögni az ománi bajnokságot, nemrég az IFFHS ranglistája alapján még eggyel erősebbnek számított, mint a magyar) a szinte üresen kongó Bozsik-stadionra cserélő elefántcsontparti csatár között? Ha az egyik gazdasági bevándorló, akkor a másik miért nem az? Miért építünk mindenhova akadémiát, ha a fiatalok gyártáshibásan kerülnek a felnőttek közé? Miért nevezték át Felcsútot Puskás Akadémiává, ha a gazdasági bevándorlás ellen olyan keményen kiálló Orbán Viktor hobbicsapatának keretében ugyanúgy van szerb, szlovák, brazil vagy horvát focista?

Pedig alapvetően semmi baj sincs a külföldi játékosokkal, Európa legtöbb országában jót tesz a bajnokságnak és egyben a gazdaságnak is, ha a focistákat a képességeik és nem a nemzetiségük alapján igazolják le. Elég megnézni a Premier League-et, ahol minőségi külföldiek nélkül még mindig a térd fölötti becsúszásokról beszélnénk, és aligha igyekezne minden keleti oligarcha és ázsiai diktátor csapatot venni magának, ha nem érné meg. Sőt, a Videotonnak se lett volna esélye az Európa Liga csoportkörére minőségi portugál és spanyol igazolások nélkül.

A hangsúly itt a minőségin van, mert lehet, papíron remekül néz ki, hogy Jesus Meza hétszer volt venezuelai válogatott, de mégiscsak a görög másodosztályból jön, ahová két év katari pénzkeresés után került.

Vagy ott van Bratislav Punosevac, aki csatár létére mindössze 22 gólt volt képes összekaparni 10 év alatt. Vagy szép nevű John Jairo Palacios Granja, aki a Honvéd előtt utoljára a perui másodosztályban játszott. Persze a csúcs az egyetlen uniós játékos Jean Pierre Morgan, aki két éve még a francia ötödosztályban futkosott, nálunk viszont ez bőven elég egy hároméves szerződéshez.

A Honvéd-tulajdonos véleménye az igazolásokról pedig remekül leírja a hozzánk igazoló külföldiek átlag minőségét:

Egy vagy két fokkal magasabb minőségű légiósokat sikerült igazolnunk, mint korábban.

Mondta ezt Hemingway a perui másodosztályból és francia negyedosztályból összehordott szerzeményeire. És akkor tessék elképzelni, hol lehet az egy vagy két fokkal lejjebb.

Ha ez nem a gazdasági bevándorlás klasszikus példája, akkor semmi.

Ez az egész pedig abban a tekintetben különösen szomorú, hogy az utóbbi 15 év egyetlen komolyabb magyar focisikerét elérő Dárdai Pál is gazdasági bevándorlóként igazolt 1997-ben Berlinbe, amikor Magyarország nemhogy az EU, de még a NATO tagja sem volt.

Szóval tessék először a saját portánkon söprögetni, ha már stadiont építettünk oda.