Újabb szervezet határolódott el a NOB-ot támadó Vizertől

2015.05.26. 14:13

Ahmad al-Fahad al-Szabah sejk, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) elnöke elhatárolódott Marius L. Vizertől, a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccordtól, írja az MTI.

Itt az ideje félretenni a személyes ellentéteket és kiállni Bach programja mellett

- mondta a kuvaiti sportvezető. A nyári olimpián szereplő 28 sportág nemzetközi szövetségeit magába foglaló ASOIF pénteken jelentette be, hogy Vizer a továbbiakban nem képviselheti őket. 

Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét még áprilisban bírálta a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító Vizer. A SportAccord áprilisi közgyűlésén azt mondta: Bach rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését, továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Hozzátette, hogy szerinte a NOB működési rendszere "lejárt, idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható". Vizer pár nappal később elnézést kért a stílusáért, de kijelentette, beszédének tartalmát továbbra is fenntartja.

Az állásfoglalás hatására már több mint 20 sportág - köztük az atlétika, az ökölvívás és a súlyemelés - nemzetközi szövetsége jelezte, hogy felfüggeszti tagságát a SportAccordban.