Szilágyi Áron aranyérmes a vívó Eb-n

2015.06.08. 21:17

Megvan a magyar küldöttség első aranyérme a montreaux-i vívó Európa-bajnokságon. Nagyszerű vívással aranyérmet nyert a kardozó Szilágyi Áron.

A 2012-ben olimpiai bajnok magyar vívó a fehérorosz Szjarhej Sacsanyin 15-6-os, a belga Seppe van Holsbeke 15-14-es, a francia Vincent Anstett 15-7-es és az orosz Alekszej Jakimenko 15-13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a német Max Hartungot verte 15-11-re.

Utolsó asszójának elején mindkét oldalon akadtak szép akciók, aztán 6-5-ös vezetésénél Hartung akciójánál Szilágyi leszorult a pást végére, ahol el is csúszott. A német egyenlített, őt pedig ápolni kellett. Jobb bokáját tíz percig kezelték, majd a folytatásnál a német két gyors tussal meglépett. 6-8-nál következett az egyperces szünet, de a pihenő utáni első találatot is a német adta.

Aztán ismét bátrabbá vált Szilágyi, nem kímélte magát, s amikor mert dinamikusan vívni, újabb szép akciókat mutatott be, aminek meg is lett az eredménye: 10-10-nél egyenlített. Aztán onnan már csak egy találatot kapott, miközben ötöt adott. Holott - amint az a nemzetközi szövetség közvetítéséből kiderült - továbbra sem volt rendben a bokája, egy-egy akció után sántikálva ment vissza a vonalra.

Szilágyinak korábban egyéniben egy harmadik helye volt Eb-n még 2011-ből. Emellett világbajnokságon is állhatott a dobogó harmadik fokán, mégpedig londoni olimpiai győzelmét követően 2013-ban, Budapesten.

A svájci Eb-n a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Előzőleg bronzot nyert a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida.

"Érdekes nap volt. Legyőztem jelentős különbséggel nagyon erős vívókat és megküzdöttem olyanok ellen, akikkel szemben nem kellett volna" - kezdte értékelését a magyar szövetség honlapjának. "Legtöbbre talán a Jakimenko elleni elődöntőbeli sikeremet értékelem, őt fantasztikus vívónak tartom, ráadásul negatív a vele szembeni mérlegem. A döntőben hat-kilenc után éreztem rá igazán a Hartung elleni távolságra és utána már nem is volt semmi probléma" - emlékezett vissza.

Mint mondta, az ünnepléssel várni kell, az este, vagy inkább az éjszaka a regenerálódásé.

"Reményeim szerint nem komoly a döntőben elszenvedett bokasérülésem, de teljesen rendbe kell jönnöm, mert

három nap múlva csapatverseny és nem egy aranyéremért utaztam Svájcba.

a 32 között:

Szilágyi Áron-Szjarhej Sacsanyin (fehérorosz) 15-6

Szatmári András-Andrij Jagodka (ukrán) 15-10

Luca Curatoli (olasz)-Decsi Tamás 15-11

Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Iliász Nikolász 15-11

a 16 között:

Szilágyi-Seppe van Holsbeke (belga) 15-14

Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz)-Szatmári 15-11

negyeddöntő:

Kovaljov-Matyas Szabo (német) 15-9

Max Hartung (német)-Bujkevics 15-10

Alekszej Jakimenko (orosz)-Aldo Montano (olasz) 15-11

Szilágyi-Vincent Anstett (francia) 15-7

elődöntő:

Max Hartung (német)-Kovaljov 15-11

Szilágyi-Alekszej Jakimenko (orosz) 15-13

döntő:

Szilágyi-Hartung 15-11

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Max Hartung, 3. Nyikolaj Kovaljov és Alekszej Jakimenko, ...14. Szatmári András, ...19. Iliász Nikolász, ...23. Decsi Tamás