Nem hozott pénzt, leváltanák a röplabda szövetség elnökét

2015.07.02. 14:29

Rendkívüli tisztújító közgyűlés várható kedden a röplabdázóknál, amelyen leváltják Poór Csabát, a jelenlegi elnököt és az elnökség megmaradt tagjait, írja az MTI.

Poór Csaba, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöke a sajtóreggelin azt mondta, még mindig nem történt meg a rendszerváltás a röplabdázóknál, és van a sportágban egy szűk csoport, amelynek akaratából két-háromévente elnökváltás van a szövetségben.

„Ha kiegyezel ezzel a csoporttal, akkor azért buksz meg, mert nem tudsz szakmai kérdésekben dönteni, ha pedig nem, akkor az ellentét miatt buktatnak meg. Nem állapot, hogy az elmúlt tíz évben én vagyok az ötödik elnök a sportágban" – mondta Poór, aki szerint a puccsisták részéről felelőtlen döntés, hogy a visszahívást éppen most kezdeményezték, pár hónappal azelőtt, hogy a női válogatott 28 év után újra Európa-bajnokságon szerepelhet.

„Másfél-két hónapja zavaros, puskaporos a helyzet, emiatt a szponzorok is inkább kivárnak. Ez a helyzet árt a sportágnak" - fűzte hozzá az elnök.

Poór Csaba szerint két évvel ezelőtti megválasztásakor alapvetően három dolgot vártak el tőle, az edzőképzés megreformálását, a bajnoki mérkőzések tévéközvetítését, valamint a szponzorok sportág mellé állítását. Az elnök úgy érzi, az első két területen sikerült eredményeket felmutatnia, miután megállapodást kötött a Testnevelési Egyetemmel egy modernebb edzőképzésről, aláírás előtt van egy megállapodás a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) arról, hogy a 2015/16-os idényben az M4 Sport csatorna közvetíteni fog mérkőzéseket, és csak a harmadik feladatban vannak elmaradásai. Poór Csaba az eredmények között említette még, hogy a röplabda kiemelt sportági támogatását 2,1 milliárdról 4,2 milliárdra sikerült feltornázni, az igazolt versenyzők száma 7000-ről 9000-re emelkedett, a női válogatott pedig kijutott az Eb-re.

Az a bűne, hogy nem hozott szponzort

A sajtóbeszélgetés végén megjelent a helyszínen az ellenzéki csoport két tagja, köztük Ludvig Zsolt, a májusban menesztett szakmai igazgató, aki rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, és megindokolta, miért akarják leváltani Poór Csaba elnököt.

Azért mozdítanák el az elnököt, mert neki, illetve az elnökség általa delegált tagjainak az elmúlt egy évben nem sikerült szponzort hozniuk az Eb-re kijutó női válogatott mellé. Elismerte, nem szerencsés két-háromévente elnököt cserélniük, de ha rossz az irány, addig kell menniük, amíg a megfelelő elnököt meg nem találják. Követendő példaként a jégkorongozókat említette, akik kedden átmenetileg bízták meg elnöknek Kovács Csabát.

Nem is működik törvényesen a szövetség?

„Olyan megfelelő, komoly kapcsolati erővel rendelkező személyt kell találnunk elnöknek, aki segíteni tud a sportágnak" - jelentette ki, majd azzal folytatta, van már jelöltjük arra az esetre, ha kedden visszahívják Poór Csabát, de őt csak a közgyűlésen nevezik meg. A jelenlegi elnökkel szemben azt is felhozták, hogy az általa kezdeményezett alapszabály-módosítás óta nem működik törvényesen a szövetség. Ludvig Zsolt kitért arra, hogy menesztése után munkaügyi pert indított, mert a jogászok véleménye is megoszlik abban, hogy a 11 tagúról a lemondások miatt négytagúra csökkent elnökségnek - akik mind Poór emberei - volt-e egyáltalán joga arra, hogy felmondjon neki.

„Ha Poór Csabát kedden leváltja a közgyűlés, visszavonom a keresetet, mert nem célja ártani a sportágnak" – jelentette ki Ludvig, aki jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottságban dolgozik, és a Héraklész Programban a röplabda utánpótlásért felelős.