Universiade: 10-13 érmet nyerhet a magyar csapat

2015.07.02. 10:35

Pénteken kezdődik a dél-koreai Kvangdzsuban a 28. nyári Universiade. Az egyetemi sport legnagyobb nemzetközi eseményén, amely július 14-ig tart majd, Magyarországot 13 sportágban 117-en képviselik, írja az MTI.

A csapat tagjai között lesznek olimpikonok, világ- és Európa-bajnoki érmes versenyzők. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tájékoztatása szerint a szakmai vezetők 10-13 érem megszerzését remélik a küldöttségtől.

Az idei Universiadén 21 sportág került a programba (13 kötelezően, 8 a helyi szervezők választása alapján), a magyarok asztaliteniszben, atlétikában, evezésben, golfban, cselgáncsban, férfi kézilabdában, női kosárlabdában, műugrásban, sportlövészetben, tekvondóban, tornában, vívásban és férfi, illetve női vízilabdában lesznek érdekeltek.

A csapat tagja lesz többek között a májusi, cseljabinszki tekvondó-világbajnokságon bronzérmet szerző Kotsis Edina, aki Universiade-bronzérmet is nyert már korábban. Ott lesz a mezőnyben az Eb-bronzérmes műugró Kormos Villő, a vb-ezüstérmes, egyetemi vb-bronzérmes sportlövő Babicz Sára, valamint a cselgáncsozó Gorjanácz Zsolt és Vér Gábor, akik korábban junior vb-n szereztek bronzérmet.

Érdemes lesz odafigyelni az atlétáknál olimpiai kvalifikációt szerzett gyaloglóra, Helebrandt Mátéra is, aki 32. volt a londoni olimpián, valamint az evezősöknél a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettesre, amely tavaly egyetemi vb-aranyérmet szerzett, idén pedig ötödik lett a poznani Eb-n. Indul Kvangdzsuban a győri evezős nyolcas is, ez az egység az egyetemi Európa Játékokon szerzett aranyérmet. Jó eredmény várható még az ifjúsági Eb-ezüstérmes műugrótól, Gondos Flórától, valamint a vívó Hanczvikkel Márktól és Lupkovics Dórától.

Tornában nevezték Bryan Mcload Sheppard-et, akinek az édesanyja magyar, ő maga magyar-amerikai kettős állampolgár. A férfi vízilabdacsapat címvédőként száll majd vízbe, a válogatottben több olyan játékos is van, aki része volt a két évvel ezelőtti sikernek, és a csapatot erősíti a világbajnok Bátori Bence is.

A vízilabdatorna már el is kezdődött, a magyarok győzelemmel kezdték csoportjukat, 10-8-ra verték Olaszországot.