Nem nyelik le a lakók a lex Hungaroringet

6791 Hungaroring
2015.08.24. 12:06
Nyílt levélben tiltakoznak a Hungaroring környékén élő emberek a minisztériumi tervezet ellen, amely legalizálná a versenypálya durva zajkibocsátását. Az új tervezet a zajkibocsátási határérték megemelésével oldaná meg a problémát, a lakók szerint ez sérti az Alaptörvényt. Perekre készülnek.

Hétfőig lehet véleményt küldeni a Földművelésügyi Minisztériumnak arról a zajvédelmi tervezetről, amellyel jogszerűvé tennék a Hungaroring most még szabálytalannak számító zajkibocsátását.

Ahogy megírtuk, a minisztériumnál arra jutottak, hogy műszakilag lehetetlen megoldani a zajszint határérték alatt tartását, de a turisztikai vonzerejük miatt „fontos nemzetgazdasági érdek fűződik” a nemzetközi licenccel rendelkező gyorsasági versenypályák üzemeltetéséhez. Ezért azt a megoldást találták ki, hogy

inkább megemelik a határértéket az ilyen pályák (jelenleg a Hungaroring Mogyoródon és a Pannónia-Ring Ostffyasszonyfán) környezetében.

A tervezet ellen nyílt levélben tiltakozik a környékbeli lakosok érdekeit képviselő Szilas Tér Egyesület. Az ombudsmant, a földművelésügyi minisztert, a környezetvédelemért felelős államtitkárt és a civil szervezeteket is megszólító levelükben arról írnak: a tervezet sérti az Alaptörvényt, a valódi célja az, hogy a Hungaroringnek ne kelljen zajvédelmi beruházásokra költenie.

Szerintük több ezer lakos már a mostani helyzetben is szenved, és az ő panaszaikat a tervezet teljesen figyelmen kívül hagyja, pedig azok alapján már évek óta folynak eljárások.

A nyílt levél szerint az Európai Unióban az a tendencia, hogy a környezetet és egészséget károsító tevékenységet végzőket a jogszabályok egyre szigorúbban korlátozzák, vagy legalább a már elért védelmi szintet nem rontják le: Magyarország ezzel menne szembe, amikor lazítana a „bár tökéletlen, de legalább már létező" szabályozáson a lakosság hátrányára, és legalizálná a „súlyos zajszennyezési, környezetkárosítási tevékenységet". 

Idéznek egy 2012-es ombudsmani jelentést, amelyben az áll:

Az Alkotmánybíróság nyomatékosan megállapította, hogy az állam nem élvez szabadságot abban, hogy a környezet állapotát romlani engedje, vagy a romlás kockázatát megengedje

illetve

nem engedhető meg, hogy a környezetvédelemhez való jog érvényesülése társadalmi, gazdasági folyamatok, körülmények függvényében mennyiségileg vagy minőségileg változzon.

A civilek szerint eleve hibás a tervezet alapvetése: igenis csökkenthető lenne a zajterhelés műszaki intézkedésekkel, erről születtek már szakmai tanulmányok. Kilátásba helyezik, hogy ha nő a zajszennyezés, és emiatt romlik a lakosok életminősége, az ingatlanjaik pedig elértéktelenednek, akkor számos polgári, kártérítési per indulhat.

„Tévedés azt gondolni, hogy amennyiben a jogszabály megemelt zaj határértékei életbe lépnek, akkor a Hungaroring azon belül bármit megtehet. Nem egy bírósági végzés állapította meg a zajjal történő zavarás (birtokháborítás) tényét annak ellenére, hogy határérték túllépés nem volt" - írják a nyílt levélben.

A tervezethez mellékelt hatásvizsgálati lapra a minisztériumnál azt írták, hogy a versenypályák környezetében élő lakosok 17 ezren vannak. A tiltakozó civilek viszont megjegyzik, hogy a Pannónia-Ring és a Hungaroring mellett hamarosan két újabb licenccel rendelkező pálya is üzemelni kezd, az egyik Balatonfőkajáron, a másik Szikszón, így még több ember lesz érintett.