Januárban bontják a Videoton-stadiont, 11 milliárdból lesz új

2015.09.18. 15:19

Januárban elkezdik bontani a székesfehérvári Sóstói Stadiont. Erről pénteken zárt ülésen döntött a város közgyűlése. Cser-Palkovics András polgármester az MTI-nek elmondta, hogy közbeszerzési eljáráson választották ki a nyertest, amely decemberben veszi át a munkaterületet. (A bontó kilétéről nincs információ az MTI anyagában.)

A bontás, amely többek között a földlelátókat érinti, az előzetesen becsült bekerülési összegnél több tízmillió forinttal lesz olcsóbb. 

A városvezető közölte azt is, hogy az önkormányzat - a döntés értelmében - megvásárolja a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) azt a kiviteli tervet, ami alapján a stadiont felépítik, és még az idén elindítják a közbeszerzési eljárást a kivitelezéssel kapcsolatban. A tervezést a tao-pénzből finanszírozzák, „így a városnak csak a 30 százalékos önerőt kell biztosítania, ami nettó 94 millió forintot jelent”.

A korábban bemutatott látványtervekhez hasonló lesz a stadion, csak a külső elemei változtak meg a tervezés végstádiumában. A végleges látványterveket várhatóan október-novemberben mutatják be. A 14 250 fő befogadására alkalmas, UEFA IV-es besorolású stadion a jelenlegi stadion helyén épül meg, a mostani főépület szerkezete megmarad, viszont felújítják, bővítik. A Videoton meccsein tavaly átlagosan 3381-en voltak a helyszínen kíváncsiak, az idei átlag 2922, és a Ferencváros ellen voltak a legtöbben, 5020-an.

A  létesítmény nézőtere 100 százalékban fedett lesz, a főlelátón a VIP lelátó mellett VIP skyboxokat is kialakítanak, valamint helyet kap a stadionban a sóstói természetvédelmi területet bemutató látogatóközpont, egy klubmúzeum és egy ajándékbolt is.

Az eredetileg kilencmilliárd forint összköltségű beruházáshoz a kormány további kétmilliárd forintot biztosított: a támogatásból a létesítmény felszereltségét és a szurkolók kiszolgálásának minőségét javítják majd, egyebek mellett teljes wifi-lefedettséget, gyengeáram-fejlesztést, a stadion épületének burkolását, pályavédő rendszer kiépítését, belsőépítészeti munkák elvégzését valósítják meg. A fejlesztés befejezése 2017 tavaszán-nyarán várható.

A tervek szerint a Videoton FC az építkezés ideje alatt a felcsúti Pancho Arénában játssza bajnoki mérkőzéseit.