Se ország, se zászló: de menekültek is olimpikonok lehetnek

2015.10.27. 12:12

A Nemzetközi Olimipiai Bizottság úgy döntött, hogy a 2016-os riói olimpián és paralimpián menekültstátuszú sportolók is indulhatnak. Egyetlen országot sem fognak képviselni, az olimpiai zászló alatt fognak versenyezni, jelentette be Thomas Bach NOB-elnök az ENSZ közgyűlésén.

Bach ugyanakkor arra kérte az ENSZ 193 tagországát, hogy segítsenek a NOB-nak beazonosítani azokat a sportolókat, akik hazátlanná váltak, de képességeik alapján ott a helyük az olimpián.

„Nincs nemzeti csapatuk, nincs zászlajuk, ami alatt felvonulnának, nincs himnuszuk, amit lejátszhatnánk, de a menekült sportolókat a játékokon olimpiai zászlóval és himnusszal köszöntjük. Együtt térhetnek a haza az olimpiai faluba a 206 nemzeti olimpiai bizottság 11 ezer sportolójával. Ez a reményt szimbolizálhatná minden menekült számára a világon" – mondta a NOB-elnök.

A szabályok szerint a sportolók az olimpián hazájukat, illetve nemzeti olimpiai bizottságukat képviselik, de nem először fordulna elő, hogy különleges státuszt kapjon valaki. A legutóbbi, szocsi olimpián például az indiai sportolók vonultak fel olimpiai zászló alatt, mert a hazai olimpiai bizottságot szabálytalanságok miatt felfüggesztette a NOB. 

Guor Marial
Guor Marial

Ha még jobban visszamegyünk a történelemben, akkor látszik, hogy szinte mindig politikai oka volt, hogy sportolók nem képviselhették hazájukat. 2012-ben Guor Marial is függetlenként versenyzett, hiszen a frissen kiszakadt Dél-Szudánnak nem volt még olimpiai bizottsága. 1992-ben még bőven tartott a jugoszláv válság, az ország darabokra szakadt, de ekkor még hivatalosan az ENSZ nem is ismerte el Szerbia-Montenegrót, így letiltotta az olimpiáról, Macedóniának pedig olimpiai bizottsága nem volt. Függetlenként azonban indulhattak sportolóik, így fordulhatott elő, hogy három érmet is olimpiai zászló felhúzása mellett adtak át Barcelonában.

2012-ban Kuvait is veszélybe került, szabálytalanságok miatt az ottani testületet is felfüggesztette a NOB, de végül nem kellett függetlentként indulniuk a sportolóiknak. Rióban azonban már nem biztos, hogy így lesz. A NOB most függesztette fel a kuvaiti tagságot, mert szerinte a politikának túl nagy befolyása van a szervezetre.