Meghalt a rögbi rettegett, de vajszívű óriása

2015.11.18. 13:04

Váratlanul, szívmegállásban meghalt az egyik legismertebb új-zélandi rögbis Jonah Lomu. Negyven évet élt.

A válogatott szélsője rettegett játékos volt, fizikuma (196 centijéhez 120 kilónyi izom társult) és könyörtelen futásai miatt egyszerre csodálták és féltek is tőle ellenfelei. 

The Best of Jonah Lomu MUST SEE!

Lomu nehéz körülmények között nőtt fel, rá is azt várt, mint sok kortársára, hogy az utcán végzi valamelyik helyi bandában, de úgy döntött, kitör ebből a közegből. Emiatt is vált később is sokak példaképéve.

Az 1995-ös világbajnokságon tűnt fel, és már 20 évesen a torna egyik legjobb játékosa lett. Az elődöntőben négy célt ért el Anglia ellen. Az 1999-es vb-n hét célt jegyzett, a vb-k történetében pedig összesen 15-öt. Ezt a csúcsot csak idén tudta beállítani a dél-afrikai Bryan Habana.

Lomu 63-szor játszott a válogatottban, 1994 óta ritka vesebetegséget állapítottak meg nála, de ennek ellenére egészen 2003-ig profiskodott. 2004-ben veseátültetést hajtottak végre nála, és az utóbbi tíz évben rendszeresen járt dialízisre. A rögbit abbahagyva a testépítést is kipróbálta, több versenyen is indult. 

A rögbis nem távolodott el a sportágtól, a 2011-es vb előtt Tongába utazott, hogy népszerűsítse a játékot, de más társadalmi szerepeket is vállalt. Az új-zélandi Unicef nagykövete lett, és egy vesebeteg gyerekeknek létrehozott alapítványt is támogatott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport