Vaklárma volt Pistorius letartóztatási parancsa

2015.12.04. 19:07

A dél-afrikai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki pénteken Oscar Pistorius ellen, akit az előző napon a legfelsőbb bíróság bűnösnek talált szándékos emberölés vádjában - jelentette az ENCA helyi tévécsatorna.

Később a Nemzeti Ügyészség közleményban cáfolta, hogy kiadtak volna ilyen parancsot.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésével hatályon kívül helyezte a paralimpiai bajnok futó ügyében korábban hozott ítéletet, írja az MTI.

Pistoriust tavaly elsőfokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Idén októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse le. A fellebbviteli fórum ugyanakkor még nem határozta meg a büntetés mértékét, annak kiszabásával az elsőfokú bíróságot bízta meg. Az újabb ítélet kimondása után mindenesetre - a televíziós tudósítás szerint - kiadták Pistorius ellen a letartóztatási parancsot.

A tévécsatorna úgy tudta: a házi őrizetben lévő Pistorius elleni parancsot csak kedden tervezik végrehajtani. Az AFP érdeklődésére az ügyészség nem tudta azonnal megerősíteni az intézkedéssel kapcsolatos hírt. Egy helyi újságíró a francia hírügynökség szerint úgy értesült, hogy az említett letartóztatási parancsot már megfogalmazták ugyan, de csak akkor lesz érvényes, ha azt majd egy bíró aláírja.

Lusanda Ntuli, a dél-afrikai igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: az eljárási szabályoknak megfelelően Pistoriusnak várhatóan kedden meg kell jelennie a pretoriai bíróság előtt, hogy óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezését kérhesse.

A paralimpiai bajnok legalább 15 éves szabadságvesztésre számíthat, a szándékos emberölésért Dél-Afrikában ugyanis ez a kiszabható legenyhébb büntetés.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.