Úgy épülnek a stadionok, hogy még több pénzt kell belepumpálni

2015.12.07. 12:37 Módosítva: 2015.12.07. 12:38

Hiába biztosítanak az állami költségvetésben 49 milliárd forintot a következő évben stadionépítésre, úgy tűnik, néhány stadionnak ez sem lesz elég. 

A Rangadó.hu szerint Szombathelyen például hárman adtak be pályázatot a stadionépítésre, és kivétel nélkül mindannyian 40 százalékkal magasabb árajánlatot adtak be, mint amennyi pénz a stadionépítésre rendelkezésre áll. 

A költségvetésben 9,6 milliárd forint a Szombathelyi Haladásé az új stadionra, amelyből a lap szerint „8,8 milliárd fordítható a tényleges építkezésre, a többi „egyéb” költség. A multifunkcionális sportlétesítmény nem csak a labdarúgóknak adna otthont. Többek között két kézilabdapálya, birkózócsarnok, súlyemelőterem építése is szerepel a tervekben”.

A lap szerint a pályázatkiíró Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. hiánypótlásra szólította fel a pályázókat, amelyben a költségek csökkentése lenne a fő szempont, vagy az, hogy az visszavesznek a funkciókból. További megoldás, hogy vagy a város, vagy a kormány további pénzeket rendel a beruházáshoz.

Az Index megkérdezte a kft-t, de mint mondták, folyamatban lévő pályázatról nem adhatnak ki információt, így az állításokat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

A lap megemlíti, hogy az Észak Magyarország információi szerint a miskolci DVTK-stadionnál is kiegészítésre volt szükség, és további 2,9 milliárd forinttal emelték meg az eddig tervezett 8 milliárd forintot a stadionrekonstrukcióra.

2016-ban összesen 44,8 milliárdot szán a kormány stadionépítésre, amelynek zömét a "Nemzeti Olimpiai Központ" költségei teszik ki.

Stadionköltségek a 2016-os költségvetésben (a számoknál az eltérést okozhatja, hogy az összeg egy része a 2015-ös költségvetésben szerepelt): 

  • Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése: 2,94 milliárd
  • Nemzeti Stadionfejlesztési Program tartalékkerete 83,2 millió
  • Nemzeti Olimpiai Központ beruházás támogatása 35,888 milliárd
  • Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének támogatása 4,263 milliárd
  • Diósgyőri Stadion fejlesztésének támogatása 2,646 milliárd