Mini olimpia, de 10 milliárd dollárba került

2015.06.11. 21:13
Bő két hét múlva kiderül, hogy mire jó Európa saját olimpiája, az Európa Játékok. Az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban pénteken kezdődő esemény ugyan olimpiai szintű, de nem minden számban a legjobbak indulnak. Magyarországról 200 sportoló próbál meg érmet nyerni, vagy kvalifikációt szerezni a riói olimipiára. A dzsúdósok egy versennyel kettőt nyerhetnek.

Sikeres lehet Európa mini olimpiája?

Péntektől június 28-ig az azerbajdzsáni Bakuban rendezik meg az első Európa Játékokat, amit a kontinens miniolimpiájaként pozicionálnak. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy ennek sikeréről és fontosságáról mindenki meg lenne győződve. Rosszabb üzenettel talán nem is indulhatnának a játékok, éppen szerdán lépett vissza a következő rendező, Hollandia.

A kormány úgy ítélte meg, hogy felelőtlenség lenne 57,5 millió eurót elkölteni a 2019-es EJ-re. Az ügy azért is súlyos, mert nem is volt más jelentkező a hollandokon kívül. A június 28-án befejeződő Európa Játékok sikere és sportszakmai értéke, ha lesz ilyen, azonban más országokat is meggyőzhet, hogy érdemes pályázni a rendezésre.

Ha meg nem, akkor azon sem lepődnénk meg, hogy Azerbajdzsán a következőt is elvállalná.

Azerbajdzsánban stratégiai ágazat a sport, létesítményfejlesztésre és versenyeztetésre is rendesen költeneka különböző sportágakban egymás után rendezik a világversenyeket, és sikereik érdekében sportolókat is honosítanak. Olimpiáért már kétszer is harcba szálltak, de 2016-os és 2020-as pályázatuk elbukott.

Kapóra jött nekik, hogy ha nem is olimpiát, de egy másik, elvileg fajsúlyos multisporteseményt rendezhetnek. Rajtuk kívül nem is volt másik jelentkező.

Az Európai Olimpiai Szövetség 2012-ben döntött az Európa Játékokról és a házigazdáról. Eléggé későn. Újkori olimpiákat 1896 óta rendeznek, de később minden földrészen megfogalmazódott egy olimpiához nagyon hasonló versenyrendszer kialakítása. Pánamerikai- és Ázsia Játékokat már 1951-ben is tartottak, aztán 1963-ban a Csendes-óceáni- majd 1965-ban az Afrika Játékok is elindult.

Ezek már megtalálták a helyüket, de az Európa Játékoknak még meg kell küzdenie a sajátjáért.

A versenyprogramnak egyszerre előnye és hátránya a sokszínűség. Az EJ-n húsz sportágban 253 számban osztanak érmet. Az pozitív fejlemény, hogy olyan sportágak (szambó, karate, aerobic, 3x3-as kosárlabda, strandfutball) is bekerültek a műsorba, amelyek olimpiákon nem szerepeltek, és az is üdvözlendő, hogy parasportolók is egyidőben versenyezhetnek az épekkel.

Az azonban nem feltétlenül erősíti a brandet, hogy atlétikában csak Európában hivatalosan is harmadvonalasnak számító országok indulhatnak, és az sem, hogy a vizes sportágakban és vívásban kvázi ifjúsági versenyek lesznek. De nemcsak az olimpiákon rendre bizonyító potenciális sportágak hiányoznak, hanem az elismertek és nézettek is, többek között kézilabda, futball, evezés és súlyemelés sincs programban.

Az EJ-t gyengíti az is, hogy idén öt európai sportszövetség (atlétika, evezés, kerékpár, úszás, triatlon) jelentette be, hogy 2018-ban közös brandet építve, egymáshoz időben és térben közel rendezik meg saját Európa-bajnokságaikat.

Mennyit ér egy bakui arany?

Azt majd csak maguk a sportolók fogják tudni elmondani, hogy egy Európa Játékok-éremnek mekkora jelentőséget tulajdonítanak. Az egyik magyar induló szerint látványos és minőségi lesz az EJ, ami hosszútávon is domináns versenysorozattá válhat, de az is látszik, nem mindenki a topversenyzőit nevezi. Nem kell messzire menni, vívásban nem lesznek ott legjobbjaink, hiszen még most is tart a kvótaszerző Eb-jük, tehát Szilágyi Áronnak sem szurkolhatunk.

A MOB-főtikár Szabó Bence szerint olimpia szintű lesz az esemény. Ha az nem is, 12 sportágban osztanak kvótát a riói olimpiára, ami azért motiváló minden indulónak. A dzsúdósok pedig egyszerre nyerhetnek Európa-bajnoki és Európa Játékok-aranyérmet. Miután Glasgow-tól elvették az Eb-rendezést a legegyszerűbb volt Bakunak adni a jogot.

Azerbajdzsán sosem titkolta, hogy a sport politikai célokat is szolgál, azt remélik, az Európa Játékok rendezésével a kontinensen és a világon is felfigyelnek rájuk, a kormány szinte PR-eseményként tekint a versenyekre.

Ahogy Katarban, Bakuban is olajból származó pénzekkel tömik ki a sportot. Ilham Aliyev elnök mindig is sportfanatikus volt, gondolkodás nélkül költött el 10 milliárd dollárt (a hivatalos kommunikáció szerint ennek csupán negyede volt a költségvetés) az Európa Játékok előkészületeire. Az építkezéseket, ahogy Szocsiban is, átszőtte a korrupció. Azt erről beszámoló újságírók közül többeket le is tartóztattak és börtönbüntetést kaptak, de az országban általánosan nagy az elégedetlenkedés az emberi jogok megsértése miatt.

Baku mindent megtesz azért, hogy látványos, grandiózus és talán megalomán EJ-t rendezzen, ez jól látszik a felhúzott létesítményeken is, de a hatezres, elsőre túlzásnak tűnő sportolói létszám is erre utal. Egyelőre nincs olyan szigorú kvalifikációs rendszer, mint az olimpiákra, így a magyar csapat is 200 sportolót küldhetett Bakuba. Összehasonlításképp: a britek csak 160 fővel neveztek. Azerbajdzsán mindent meg is tett azért, hogy óriási legyen a létszám, a rendezők magukra vállalták az összes induló költségét.

Az Európa Játékok sportágai

íjászat, atlétika, tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, strandfutball, strandröplabda, boksz, kajak-kenu, kerékpár (bmx, hegyikerékpár, országút kerékpár), úszás, műugrás, vívás, torna, aerobic, ritmikus gimnasztika, dzsúdó, karate, szambó, sportlövészet, szinkronúszás, tekvondó, trambulin, triatlon, röplabda, birkózás, vízilabda

A legtöbb indulót, húszat kajak-kenuban delegáltuk, és ahogy a londoni olimpián nyertek egy halom érmet, úgy most is tőlük várhatóak a legjobb eredmények.

Az Európa-bajnokságon a magyar másodvonal indult, de az EJ-n már a legjobbak versenyeznek, nekik ez igazi teszt lesz már az augusztus végi kvalifikációs vb előtt. Rajtuk kívül a birkózóktól és a bokszolóktól és az utánpótlás úszóktól várható leginkább, hogy érmeket szerezzenek. A sportlövők közül pedig többeknek is jó esélye van olimpiai kvótát szerezni, és ehhez még a döntőbe sem kell jutni. Lövészetben az eddig kvótát nem szerző legjobb szerez riói indulási jogot, mivel idén több számban, puska, pisztoly és koronglövő szakágban három-három világkupát rendeztek, már egész sok versenyző kvalifikálta magát az olimpiára.

Az olimpiákon már megszokhattuk, hogy az első hat helyezettek állami pénzjutalomban részesülnek, az EJ után, mivel erre jogszabály sem készült, az eredményes sportolókat így nem díjazzák.

A MOB honlapján mindent megtudhat az induló magyar versenyzőkről.