Az első arany Svájcé az Európa Játékokon

2015.06.13. 15:43

Svájcé lett az első aranyérem a Bakuban zajló I. Európa Játékokon, a női hegyikerékpárosok versenyét Jolanda Neff nyerte, írja az MTI.

A játékokat Ilham Aliyev azeri államfő nyitotta meg péntek este a 68 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban, a kétórás ceremónián több mint kétezren működtek közre. A műsornak nagy sikere volt, kellemetlen közjátékként azonban a csapatok ünnepélyes felvonulásánál az örmény delegációt hangos fújolással, füttyel fogadta az azeri közönség.

Az örményellenes megnyilvánulások szombaton is folytatódtak, amikor a birkózóversenyek rajtján a helyiek gúnyos bekiabálásokkal, hurrogással reagáltak a szomszédos ország sportolóinak megjelenésére.

Az örmény-azeri ellenségeskedés régi keletű, az évtizedes viszály a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt fajult el a nyolcvanas évek végén, és a területért a felek között még háború is folyt a kilencvenes évek első felében. A konfliktust 1994-ben a Moszkvában kötött fegyverszünettel zárta le a két volt szovjet köztársaság, ám Örményország és Azerbajdzsán azóta sem kötött békét.