Ha nem obszcén, működhet a férfi szinkronúszás

2015.08.07. 23:55
Először indulhattak férfi szinkronúszók a vizes-világbajnokságon. Nem mindenki örül nekik, hiszen mit keresnek a férfiak egy nőinek elkönyvelt sportágban? Hogyan hat a vízből kibukkanó fecskealsó? Kíváncsian várjuk, ki lesz az első magyar férfi, aki műúszó lesz.

A világ sportja is egyre inkább figyel a nemek közötti egyenlőségre, így például a téli olimpián láthatunk női síugrókat, és kenuban is versenyeznek már nők, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. És akkor a küzdősportokról még nem is beszéltünk.

Az olimpiákon így is jóval kevesebb női szám van, de már a férfiak is elkezdhetnek petíciókat írogatni: miért nem indulhatnak szinkronúszásban?

Az idei vizes-vb áttörést hozott, habár régóta létezik férfi szakág, most először versenyezhettek férfiak világversenyen, igaz csak a vegyes páros számban, hogy azért ne legyen maradéktalan örömük a lobbistáknak.

A fogadtatás felemás lett Kazanyban, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) pedig azonnal közölte, egyelőre nem tervezik, hogy az olimpiai programba is bekerüljön a vegyes szám.

A férfi szinkronúszásnak kimondva-kimondatlanul azzal a sztereotip véleménnyel kell megküzdenie, hogy az valami homoerotikus dolog.

Még ha így is lenne, ezt sportszakmai vagy bármilyen érvként felhozni óriási baromság volna.

A nézők egy részére azonban hatással lehet, és elutasíthatják, de nem véletlen, hogy a FINA nyitott, és kereslet is van az új számra.

Hivatkozási alap a balett vagy a műkorcsolya, hogy az is erősen kötődik az esztétikus mozgáshoz, és mégis vannak ezt művelő férfiak, de a vegyes szinkronúszás nemcsak a nézőket osztja meg, hanem a szakmát is.

A szinkronúszás mozgásanyaga nőkre lett kitalálva, egy férfiből meg minek csinálna nőt egy sportág, szól a leggyakrabban hangoztatott vélemény. De van más ellenérv is. A kűrök nagy részében az úszók fejjel lefelé, spárga pozícióban vannak. Sokak még barátkoznak a látvánnyal, hogy egy vízből kikandikáló lábat és fecskealsót figyeljenek.

Persze, ahogy a tornába, úgy a szinkronúszásba is bevihetők erőelemek, de ezek száma véges, és ha csak ezeket használják, sablonossá válnak a kűrök. Nagyon beszűkülnek a koreográfus lehetőségei is, ha nem akar hülyét csinálni a férfiből. A férfiak megjelenése ellen leginkább éppen a házigazda oroszok tiltakoztak leghevesebben. Vlagyimir Mutko sportminiszter szerint ellenük is irányult, hogy a riválisaik benyomták a programba a vegyest. Korábbi orosz olimpiai bajnokok elméleteket ugyan nem gyártottak, de hangsúlyozták, csak tisztán női sportként hajlandóak a szinkronúszásra tekinteni.

Christina Jones/Bill May (USA) szinkronúszó vegyes duett

Ha nem lesz obszcén és közhelyes, működhet

Más vélemények szerint viszont adni kell egy esélyt és időt, hogy kiforrja magát az új szám, és finomításokkal megtalálhatja a helyét.

A világbajnokságon három, ízlés tekintetében is vállalhatatlan kűrt láttunk, elég az oroszok férfit is übersminkelő produkciójára utalni, de amit az amerikai, spanyol francia és olasz duó képviselt, az nagyon jó útvonal lehet. Egy nagyon szép, bensőséges tánc volt, amit előadtak.

Ahogy Bill May, a győztes amerikai páros tagja is megfogalmazta, a férfiaknak az erőt kell sugározni, a nőknek pedig a szépséget

– mondta dr. Szőke Zsuzsanna, szinkronúszóedző, korábbi utánpótlás és junior válogatott szövetségi kapitány és a felnőtt válogatott egyik edzője.

A vegyes szám még keresi a helyét, pár év alatt nem fog óriási sikereket elérni, de három-négy olimpiai ciklus után már mindenki sokkal természetesebben fogadhatja majd. 

„Sokáig vegyes érzelmeket fog kiváltani, de csak szépen és ízlésesen kell csinálni, ha nem viszik el közhelyes, obszcén irányba, akkor van kifutása a számnak. Eljön az az idő, amikor már kifejezetten a vegyes párosra készülnek sportolók, de a koreográfiák átalakulása is 15-16 évbe telhet, olyanokká válhatnak, mint egy tánc: a fiú vezet, de a lány tündököl” – vélekedik Szőke, aki szerint az is nagyon fontos, hogy ne a nemi identitásukat próbálják meg hangsúlyozni a versenyzők a medencében.

A női és férfi szinkronúszás, ha akarna, sem tudna mindenben hasonlítani. A francia párosból Benoit Beufils nyilatkozta, hogy hiába erősek a vízben, kötöttebb izmaik miatt a lábukat sem tudják úgy kinyújtani, ahogy a nők, és a lebegéssel is gondjaik vannak nagyobb fajsúlyuk miatt.

Ki lesz az első magyar férfi szinkronúszó?

Az igazi áttörésre tehát várni kell, senki sem gondolja a sportágban, hogy csak a világbajnokság miatt tömegével jelentkeznének a fiúk a medenceparton. Itthon egyelőre nincs férfi szinkronúszó: 

A.Maltse/D. Valitova (RUS) szinkronúszó vegyes duett

Az biztos, hogy nem egy gyerek lesz az első szinkronúszónk. Egy rokon sportágból érkező lesz, akinek elég erős a lelke, és elég felnőtt ahhoz, hogy tudja kezelni azt, hogy megosztja az embereket

– mondta Szőke.

Nagyon azért nem kell messzire menni, hogy lássuk, igenis működhet a dolog. „A Hungarian Openen is indult egy kilencéves szlovák fiú, a nővérével úszott, mindenféle áthallástól mentes volt, amit bemutattak, óriási ovációt kaptak.”

Szőke elmondta, nagyon kevés jó és vállalható férfi műúszó van a nemzetközi mezőnyben is, egyelőre pótolhatatlannak tűnnek, nem véletlenül kapnak nagyon magas gázsikat, például a Cirque de Soleil-ban, ahol a friss világbajnok Bill May is dolgozott. May hosszú utat járt be a világbajnoki címig.

A kilencvenes évek végéig az USA legjobb szinkronúszói közé tartozott, partnerével sorra nyerték a versenyeket, de világbajnokságon vagy olimpián sohasem bizonyíthatott. Végül 11 évvel ezelőtt visszavonult, ezután egy Las Vegas-i cirkusz vizes műsoraiban szerepelt. November végén sportolóként is reaktiválta magát. Ekkor derült ki, hogy a FINA a vegyes párost is vb-programba tette. May a technikai versenyre Christina Jonesszal, a szabadprogramra a januárban szülő, kétszeres világbajnok Christina Lum Underwooddal készült fel. Előbbivel aranyat, utóbbival ezüstérmet szerzett.

Férfi szinkronúszók a párizsi Waterscape szinkronúszó gálán (2013)

Bár vb-n most először szerepelt a vegyes páros, kisebb-nagyobb versenyeken már bizonyított.  „A FINA érezhetően fel akarja futtatni ezt a számot , a tagszövetségek pedig alkalmazkodnak ehhez, nekünk is jó, ha emiatt jön el még pár fő a versenyeinkre” – mondta Cseh Krisztián, a Magyar Szinkronúszó Szövetség sportszervezője, de azt is megjegyezte, hogy olykor a FINA-szabályoktól is eltérhetnek. Így indulhat vegyes páros is az elvileg nem vegyes számban.

Hogy a férfiak más szinkronúszó számokban is megjelenhetnek-e vb-ken, az egyelőre kérdéses. Szőke úgy véli, hogy 2021-ben láthatunk már vegyes csapatokat (4 férfi, 4 nő), de azt nem hiszi, hogy a csak tisztán férfi számok megélhetnének. Noha kisebb versenyeken már ezek is feltűntek, a Paris Aqutique például 1998 óta ír ki férfi csapatoknak versenyeket.