Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Világverő aerobicos vagy karatés nem lehet az Év sportolója?

2016.01.15. 16:34

Csütörtök este díjazták az Év sportolóit, csapatait és edzőit, az épek mellett a fogyatékkal élők is kaptak díjakat, de ezúttal a nem olimpiai sportágak képviselői kimaradtak a díjazásból. 2014-ben először értékelték őket külön, idén annak ellenére nem díjazták őket, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) korábban három évre garantálta részvételüket a díjátadó gálán.

„Sajnálom, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége nem veszi komolyan a megállapodásunkat, a szerződésbeli kötelezettségeket kellett volna vállalnia, de nem tették. Először 2014-ben hirdettük meg, hogy a nem olimpiai sportágak versenyzői, csapatai és edzői is kapjanak elismerést. Leyrer Richárd, aki a Magyar Olimpiai Bizottságban a nem olimpiai sportágak tagozatának elnöke volt, hosszú egyeztetési folyamatba kezdett. 2014-ben végül háromoldalú megállapodást kötöttünk a MSÚSZ-szal és az akkor még a Sportcsillagok Gálaestjét szervező Hegyi Lászlóval. Ez gyakorlatilag három Év sportolója választásra garantálta a részvételünket" – mondta Hoffmann Pál, a NOS bajnokai projektvezetője.

Az MSÚSZ elnöke, Szöllősi György nem indokolta meg részletesen, miért maradtak ki a díjazottak közül. „Csak annyit közölt, hogy az elnökség így döntött” – mondta Hoffmann.

A díjjal pénz nem jár, a nem olimpiai sportágak képviselői eleve kevesebb támogatásban részesülnek, ezért is jön nekik jól minden megjelenés, és legalább erkölcsi elismerésben részesülnének. „Tisztességgel megdolgoznak a sikerért, bár az erkölcsi és anyagi elismerés kategóriákkal kisebb, mint egy olimpia sportág válogatott képviselőjénél. Idén is sok sikert értek el a nem olimpiai sportágak, az uszonyosúszó Senánszky Petra háromszoros világbajnok lett, világcsúccsal nyert, Szepesi Csenge profik ellen nyert karate-vb-t, de említhetjük Hegyi Dórát is, aki aerobicban világkupán győzött, Eb-t és Európa-játékokat is nyert párosban, de a sakkcsapat Eb-bronzérme is óriási eredmény."

Külön valóban nem értékelték a nem olimpia sportágakat, de néhány képviselőjük, azért így is belefért az MSÚSZ tízes listájába, a férfiaknál a kamion Európa-bajnok Kiss Norbert, a fogathajtó Lázár Vilmos, a túraautós Michelisz Norbert és a kick-boxos Mórádi Zsolt is a jelöltek között volt, míg a csapatoknál a sakkválogatott szerepelt.

Tavaly a NOS bajnokait internetes közönségszavazással választották meg, idén azonban ott sem kampányoltak.  „A szavazás a nem olimpiai sportági szövetségekkel egyeztetve tud működni és az év sportolója gálára történő kvalifikációra szól. Amíg a részvételről és egyáltalán a gála létrejöttéről nem kaptunk értesítést, nem volt aktuális a szavazás megkezdése. Többek között ez is vállalt kötelezettsége volt a szövetségnek, hogy tájékoztasson minden, a megállapodást érintő információról” – magyarázta a projektvezető.

Hoffmannék nem akarják jogi útra terelni az ügyet, azt szeretnék elérni, hogy az MSÚSZ tartsa be a korábbi megállapodást, és becsüljék meg méltóan a nem olimpiai sportolókat. Szöllősi György a Riposzt.hu-nak úgy érvelt, hogy elnökségi döntés miatt maradtak ki a nem olimpiai sportágak. A korábban kötött szerződéssel is baj van, mert Hegyi László megszegte azt, így az általa vállalt kötelezettségeket nem vállalhatják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.