Emánuel
3 °C
12 °C

Szinte sportszerűtlen a párbajtőrözőknél a riói kvalifikáció

HUS 1413
2016.02.14. 09:08
A magyar férfi párbajtőr csapat riói olimpiai kvalifikációja nem az ő kezében van. Ha az olaszok vagy éppen mások azt szeretnék, és nem vívnak teljes erőbedobással, akkornsem jut ki Rióba. Ilyen kevésen múlik a kijutás.

A 2013-as budapesti világbajnokságon aranyérmes férfi párbajtőrcsapat (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) sorsa a hétvégi vancouveri világkupán dől el, amelyet az 1956-ban emigráló Bakonyi Péterről nevezték el, ő alapította ugyanis a helyi klubot. A kvalifikációs sorozatnak ez az utolsó állomása. 

Az előző olimpián a világranglistát vezették a magyarok, de akkor nem rendeztek csapatversenyt a sportágban lévő rotáció miatt. Így rosszabb időszakban nem is érinthette volna a kimaradás az akkor kiváló formában csapatot.

Ezért most különösen fontos lenne a negyvenen már túllévő Imre Gézának, illetve a negyvenet jövőre betöltő Boczkó Gábornak, hogy még egyszer utoljára ott lehessenek együtt egy olimpián. 2008-ban esélyesek voltak, de egy váratlan vereség miatt nem vívhattak éremért.

Nem lebecsülve a kitartásukat és sportemberi tartásukat, de Imre már abban sem volt biztos, hogy ezt a ciklust végigcsinálja.

A kvalifikációs ranglista hetedik helyén állnak a magyarok, ami pillanatnyilag olimpiai helyezés. Az első nyolc ország érezheti olimpiai résztvevőnek magát, de a legingatabb pozíció épp a mieinké, mert az utánuk jövő Venezuela nem tud annyira visszacsúszni, hogy a földrésznek járó kvótát elveszítse.

 • Franciaország
 • Ukrajna
 • Olaszország
 • Svájc
 • Oroszország
 • Dél-Korea
 • Magyarország
 • Venezuela
 • Csehország
 • Németország

A helyzet messze nem annyira egyszerű, hogy a hetedik helyezés megtartásával a magyarok már ott is vannak Rióban. Feljebb már nemigen léphetünk, ezért nem is írtuk a pontszámokat, azzal csak terhelnénk a megértést.

Egy furcsa hármas kötés kell ahhoz, hogy ott lehessenek az olimpián.

 • A németek valamint a csehek nem előzhetik meg őket
 • Egyiptom lehetőleg ne nyerjen meccset Kanadában, kettőt pedig semmiképp
 • Dél-Korea ne legyen döntős, mert akkor túl előre kerül a rangsorban

Bonyolult? Igen, az.

Ezért megpróbáljuk érthetővé tenni a helyzetet, és rávilágítani, milyen kevésen múlik, hogy egy olimpián is éremesélyes csapat egyáltalán ott lehessen a játékokon.

Arról tehetünk, hogy a gyengélkedő, a legutóbbi hazai rendezésű világkupán a braziloktól is vereséget szenvedő németek ne kerüljenek elénk.

A másik két tényezőről már nem tehetünk. Erre szokás mondani, hogy nem a saját kezünkben van a sorsunk.

Kezdjük Egyiptommal, az ország jelenleg a 19. kvalifikációs rangsorban. Januárban megtáltosodtak, legyőzték az amerikaiakat, ezzel kerülhettek olyan pozícióba, hogy egyáltalán lőtávon belül belülre kerüljenek.

Ahhoz, hogy a földrész kvótát kapjon, nekik elég a legjobb 16 közé beverekedniük magukat. Ha így lesz, a földrész helye az övék, ha kívül rekednek, akkor ranglista alapján osztják ki, tehát a magyarok a hetedik helyről utazhatnak.

Vancouverben a spanyol–japán-párosból kezdenek valamelyikkel az egyiptomiak, nem ők az esélyesek. Ha felborítanák a papírformát, akkor a svájci–olasz-duóból kapnak ellenfelet a nyolcba jutásért. Ha azt a meccset is megnyernék, akkor Magyarország kiszállt a versenyből.

Ennek a forgatókönyvnek egyébként nem sok esélye van.

imregéza.png

Dél-Korea már sokkal keményebb dió.

A négy közé jutásért az olasz-svájci pár valamelyike vár rájuk. Az olaszok, ha nem a fair play szelleme szerint lépnek pástra – korábban már megesett ilyesmi -, és szándékosan kiesnek, akkor az ázsiaiak a jelenlegi hatodik helyükről könnyen a négy közé juthatnak, vagyis ők nem a földrésznek járó pozíciójukkal, hanem a legjobb négynek járó egyik helyezéssel mennek Rióba.

Ha így lesz, hiába vannak mögöttünk a kazahok vagy japánok, a földrészt képviselve mégis ők mehetnek. Ha a magyarok döntősök, de például Koreával találkoznak, egészen különleges hangulatú meccs lenne, hiszen ez esetben a győzelem rajtunk nem segít. Nagyobb igazságtalanság nem létezik, de ilyen a rendszer.

A hazai szövetség legalább 30 variációt számolt ki, Udvarhelyi Gábor kapitány ezt a könyvecskét meg is kapta, ennek alapján rögtön tudni fogja, milyen eredmények számunkra a megfelelőek és üdvözítőek. A versenyzőknek egyébként sem szabad a többi meccset nézni, csak magukra összpontosíthatnak.

Vegyük most a legegyszerűbb és a szempontunkból a legcsodásabb esetet.

 • Magyarország veri Venezuelát
 • Korea alulmarad az észtekkel szemben
 • Japán legyőzi Egyiptomot
 • és Németország is veszít

Ha így lesz, le sem kell vívni a többi csapat meccseit, Imréék mindenképp és feltartóztathatatlanul ott lesznek Rióban, teljesen mindegy, hogy végül hányadik helyen végeznek Kanadában.

A legpechesebb leosztás, amire már céloztunk az előbb:

 • Magyarország megnyeri az egész versenyt
 • de Korea harmadik vagy előbb van
 • Svájc pedig nem elődöntős

Hogy állhatott elő ez a faramuci helyzet?

Egyszerűen: a világbajnokságon, ahol az elérhető pontszámok megduplázódnak, a mieink befejező embere, Boczkó Gábor az utolsó csörtében hat találatos vezetést nem tudott megtartani a dél-koreaiakkal szemben.

Boczkó, aki a hazai vb-n sérülése után fél lábon állva adta a tusokat, nem tudott kijönni a rövidzárlatból, riválisa egyenlített, és ezzel kiharcolta a hosszabbítást, ahol már csak egy találat döntött, és azt be is vitte.

Ha az a meccs megvan, most páholyból nézhetnénk a többieket, mi lehetnénk a királycsinálók. És a teljes képhez hozzátartozik, hogy a csapat egyszer sem volt dobogón, ezért is centizi, és hagyta ennyire az utolsó pillanatra a kijutást.

A kvalifikációs rendszer amúgy nem a legjobb, ezt érzik a nemzetközi szövetség vezetői is, kivált, mert az utolsó versenyeken visszaélésre adhat okot.

Ha nem jut ki a csapat, akkor elmondhatjuk, hogy 2012-höz hasonlóan nem lesz kint magyar vívócsapat az olimpián, vagyis a sportág érezhetően megtorpant.

Ha nem jut ki a csapat, akkor egyéniben vélhetően az egyik magyar fogja a másikat kiütni. Imre Boczkót vagy fordítva, köztük három pont a különbség.

Így előfordulhat az, hogy a tavalyi egyéni világbajnok Imre Géza nem lesz ott az olimpián.

Ilyen más sportágakban elképzelhetetlen, még a tornában is megkapta a védettséget a világbajnok, aztán később kiterjesztették az első háromra az automatikus résztvevők létszámát.

Az is előfordulhat, hogy a többszörös Európa-bajnok, vb-harmadik Boczkó Gábor sem lesz ott. Rédli Andrásról pedig még nem is beszéltünk, akinek már kevés esélye van, pedig ő 2014 egyéni Európa-bajnoka.

Szetey András, a hazai szövetség sajtófőnöke szerint ha mindenki, tehát valamennyi ország a tudása szerint vív, és nem lesznek előre megbeszélt eredmények, akkor a magyar csapatnak 80 százalék az esélye az olimpiára.

Akkor pedig az egyéni ranglistát nem is kell figyelni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.