Magyarország nyerte a párbajtőrthrillert, megvan az olimpia

2016.02.15. 02:14 Módosítva: 2016.02.15. 06:10

A férfi párbajtőrcsapatok utolsó olimpiai kvalifikációs világkupáját tartották Vancouverben. A magyar csapat nem indult túl jó helyzetből, és a bonyolult kvótaszerzési szabályok miatt nem csak a saját kezében volt a sorsa. Az persze egyszerűsíthette volna a helyzetet, ha a válogatott mindig nyer.

Végül nem is volt más útja, hát végigjárta, és a párbajtőrözők megnyerték a világkupát.

A 23 csapatos verseny első körében már eldőlt, Egyiptom nem veszélyezteti a magyar kvótát, mivel kikapott a japánoktól, és nem tudott bekerülni a világranglista első 16 helyezettje közé. Afrika kvóta nélkül maradt, és az így felszabadult helyért harcolhattak azok az európai és ázsiai nemzetek, amelyek nem voltak a világranglista első négy csapata között, és a földrészenként járó 1-1 kvótára sem volt esélyük.

A magyaroknak a 16 közé nem kellett vívniuk, ott a kvótarangsorban mögöttük álló cseheket kapták, hogy ez így is maradjon, győzniük kellett Rédli Andráséknak.

A meccset nagyot óvatosan kezdték a felek, az első három pár után csak három találat esett. Érezhető volt a feszültség, mindkét csapat tudta, hogy óriási a tét. A magyaroknál először Imre kapta el a fonalat, háromtusnyi előnyt hozott össze, majd Rédli is nagyszerűen vívott. A csehek már nem tudtak visszakapaszkodni, 30-22 lett a vége.

Az jó hír volt a magyaroknak, hogy a németek nem jutottak a négy közé, így biztosan mögöttünk maradtak a ranglistán.

A legjobb négy közé vezető úton a világranglistát vezető franciák következtek, jól vívott a magyar válogatott, nem engedte el az ellenfelét, ide is, oda is, csak egy-két tus volt a különbség. Az utolsó párban Rédli már hárommal is vezetett, de Daniel Jerent jól hajrázott, a vívóidő lejárta előtt négy másodperccel egyenlített (38-38). Az innentől egy találatig menő küzdelmet Rédli bírta jobban idegekkel, bevitte a győztes találatot (39-38).

A magyarok az észtekkel mérkőztek az elődöntőben, nagyon óvatos, kevés akciót indító vívást hoztak az első asszók. Imre és ellenfele, Juri Salm viszont nem fogta vissza magát 9-9 tust adtak egymásnak. A döntetlenről induló utolsó asszó megint Rédlire maradt, 14-14-es állásnál óriási volt az feszültség.  de a magyar párbajtőre villant gyorsabban, és bevitte testre a nyerő tust a vívóidő lejárta előtti utolsó pillanatban.

A másik ágon az ukránokat verő kazahok jutottak a döntőbe, az ázsiai kvótát Dél-Korea már elvitte, de a világkupa-győzelemmel elérhetővé vált Kazahsztán számára is a felszabadult olimpiai hely. A döntőben végtelenül leegyszerűsödött a matematikázás: amelyik csapat nyer, mehet Rióba.

A döntő

A kazahok szerezték meg a vezetést, és az első két pár után vezettek is egy tussal. A harmadik asszóban Imre gyorsította fel a tempót, sorra jöttek az együttes találatok, de maradt a különbség, 15-14 volt a kazahoknak.

A következő párban Boczkó nehéz helyzetbe került, Kurbanov két tust is adott neki, le is pörgették a vívóidőt. Imre háromtusos hátrányban állt ki Alimzsanov ellen. Kicsit hullámzóan vívott, 21-21-re egyenlített, de végül egy tus megint maradt az ellenfélnek. (23-22). A hatodik asszóban végre Rédli fordítani tudott (24-25.)

A hetedik és a nyolcadik pár nem vívott egymással, így újra Rédli dönthette el a meccset. Nagyon higgadtan meccselt, magára húzta Alimzsanovot és jó ütemben közbeszúrt a támadásaiba. Ahogy egyre nagyobb hátrányba került a kazah, úgy lett neki egyre sietősebb, de egyre védtelenebbé is vált. Rédlinek már csak az idővel kellett játszania, és az együttes találatok is neki dolgoztak. Végül nagy különbséggel, 42-36-ra nyert Magyarország, amely ezzel megszerezte az olimpiai kvalifikációt.