Afrika hőse megpörgette, hetedik olimpiájára megy

2016.02.19. 08:29

Az asztaliteniszező Segun Toriola lehet az első afrikai sportoló, aki hét olimpián vehet részt. A 41 éves nigériai játékos a kvótát már megszerezte azzal, hogy bejutotta a Kartúmban rendezett afrikai selejtező döntőjébe.

„Egy kicsit nehéz volt nekem, mert nagy nyomás alatt játszottam, én voltam a torna favoritja, és óvatosnak kellett lennem, mert a legtöbb játékos engem akart megverni. Állíthatom, nem voltam túl magabiztos a mérkőzéseimen, óvatosan játszottam. Örülök, hogy megcsináltam, remélem, most már a riói felkészülésre tudok koncentrálni, ami nagyon fontos számomra" – nyilatkozta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség honlapjának.

Ha játszik is Rióban, ő lesz az első hétszeres olimpikon afrikai. Afrikából eddig két középtávfutóval együtt voltak rekorderek, a mozambiki Maria Mutola és az angolai Joăo N'Tyamba is hat olimpián vett részt. 

Toriola lassan 30 éve versenyez, hiszen már 1987-ben is ott volt az Afrika Játékokon. 1992 óta pedig nem hiányzik az olimpiákról sem.

Eddig három pingpongos játszott hét olimpián: a svéd Jörgen Persson, a horvát Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive. Érdekes, hogy Toriola éppen az utóbbit győzte le 2008-ban a pekingi olimpián. A nigériai játékos itt érte el legnagyobb sikerét is, a negyeddöntőig jutott.

Jean-Michel Saive vs. Segun Toriola 2008 OG (highlights)

Az Afrika Játékokon összesen 12 aranyérmet szerzett 1995 óta, de nyert Nemzetközösségi Játékokat és Afrika-bajnokságot is. 1998-tól tíz éven át vezette az afrikai ranglistát. Sikereit kellemetlen tenyeres stílusának, az ellenfeleket az őrületbe kergető pörgetéseinek is köszönhette. Fonákkal is kiválóan védekezik.

  Nézzék csak meg milyen labdamenetet nyert meg ezzel a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon!