Egyed, Egon
13 °C
28 °C

A sportág, amelyik eredményre váltotta a milliárdokat

2016.02.27. 15:43

Egri Viktória döntőbe jutott, ezzel olimpiai kvótát szerzett, majd a nyolcadik helyen végzett női pisztolyban, a Nemes Adriennel és Csonka Zsófiával kiegészülő csapat pedig bronzérmet nyert szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon.

A mindössze 19 éves Egri kiválóan célzott a 40 lövéses alapversenyében, melyet 385 körrel zárt, és a harmadik helyen került be a déli fináléba. A KSI sportolójának mindez egyben riói kvalifikációt is ért, ugyanis a legjobb nyolc közé rajta kívül csupán egy olyan pisztolyos került, akinek még nem volt kvótája, Győrben pedig ebben a számban is három ötkarikás részvétel talált gazdára.

Az alapversenyben a fiatal, lövészettel mindössze négy éve foglalkozó sportoló nagyon stabilan lőtt, az első, a harmadik és a negyedik tíz lövését is négy-négy, míg a harmadikat három kilencessel tudta le, amivel nagyon magabiztosan vívta ki döntős, egyben riói indulást érő helyét.

A fináléban rajta kívül a szakág legnagyobb alakjai kerültek be, többek között az olimpiai bajnok, címvédő ukrán Olena Kosztevics és a világranglista-vezető szerb Zorana Arunovic. A kieséses rendszerű fináléban Egri nem kezdett rosszul, ám az ötödik lövése csak 7,7 körös lett, ami megpecsételte a sorsát, s végül 76,5 körös eredménnyel elsőként, azaz a nyolcadik hely tulajdonosaként búcsúzott. A versenyt Kosztevics nyerte, a bolgár Antoaneta Boneva és Arunovic előtt.

"Az az igazság, hogy tegnap kicsit megijedtem, és úgy éreztem, nem akarom ezt a mai napot, legyen már vasárnap, ám sikerült megnyugodnom, amiben Csonka Zsófia rengeteget segített - mondta versenye után az MTI-nek Egri Viktória. - Reggel már úgy jöttem, hogy jól akarok lőni, s nagyon örülök, hogy sikerült, ezzel teljesült az álmom. A döntőre már túl nyugodt voltam, nem volt meg a kellő feszültség a jó eredményhez."

Tátrai Miklós (pisztoly) és Miskolczi Julianna után Egri a győri Eb harmadik hazai kvótása, s összességében a nyolcadik magyar, aki riói indulási jogot nyert sportágában. Tavaly Sidi Péter, Péni István, Szabián Norbert (mindhárom puska) és Csonka Zsófia, míg 2014-ben Tobai-Sike Renáta (pisztoly) kvalifikálta magát az idei nyári játékokra.  

A sportágat Nagy György vezeti, 2012 végén lett az elnök. Nagy curlingben világbajnok, de a lövészetben is régóta benne van.

A sportlövészet is kiemelt sportág, az eredmények azt mutatják, igen jól használták fel az állami milliárdokat. 

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!