Ötször szóltak Sarapovának, vigyázzon

2016.03.09. 11:13

Marija Sarapovát legalább ötször figyelmeztették, hogy doppinglistássá válik január elsejétől az a meldonium nevű hatóanyag, amelyet gyógyszere tartalmazott.

A teniszező az Australian Open doppingtesztjén bukott meg. Sarapova hétfői sajtótájékoztatóján azzal mentegette magát, hogy nem olvasta el azt a levelet, amelyben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kiküldte az új doppinglistát. Elég nagy baj, ha egy sportoló karrierje csak egyetlen levélen múlna, de a teniszező védekezése nem csak ezért támadható.

Sarapova azt állította, hogy a családjában meglévő örökletes szívbetegség miatt kezdte szedni a Mildronate-et tíz évvel ezelőtt. Ezzel önmagában még nem lenne baj, de meglehetősen furcsa, hogy az orvosa pont ezt írja fel neki. Sarapova kilencéves kora óta az Egyesült Államokban él, tehát csak illegálisan juthatott a Mildronate-hez, mert az amerikai hatóságok nem engedélyezték a forgalombahozatalát.

Egy újabb orosz bukott le

Már eddig is elég hosszú volt meldoniummal lebukó sportolók listája, de napról napra bővül. A röplabdás Alekszander Markin egyik mintájában is ezt a szert mutatták ki.

Az is kiderült, hogy Sarapova nem is egy figyelmeztetést kapott. A Telegraph szerint a WADA december 3. és 29. között legalább ötször felhívta a figyelmet levelében, hogy megváltozott a doppinglista. Egy profi sportolótól és orvosi stábjától elképzelhetetlen hanyagság, ha erre nem figyelnek fel.