Natália
-3 °C
8 °C

Amerikai foci, kosárlabda és hoki egyben: mi az?

2016.03.28. 07:55

Van egy sportág, amely ötvözi a kosárlabda, az amerikai foci akrobatikaus elemeit, és lassan másfél évtizede ejti ámulatba a tengerentúli sportrajongókat. Egy full kontakt sport, amelyben a zsákolás, a trambulin és sokszor az amerikai futballban látott védekezési elemek játsszák a főszerepet. A slamball lassan Európát is meghódítja.

Az olasz Italia 1 tv-csatorna élőben közvetíti az amerikai slamball-liga meccseit, így ezen a kontinensen is egyre többen szórakoznak a látványos sportág meccsein.

De mi is az a slamball?

A játékot egy kosárlabdapályán, kosárlabdával két négyfős csapat játssza, a cél minél több pontot szerezni. A két palánk előtt négy-négy trambulin van elhelyezve. A zsákolás három, míg a labda - az ellenfél érintése nélküli - kosárba juttatása kettő pontot ér.

A pályán lévő játékosok különböző posztokat töltenek be.

  • handler: aki a labdát vezeti, valójában a csapat irányítója. Általában az ő feladata a gunner játékba hozása
  • gunner: a csapat legfontosabb embere, a góllövő
  • stopper: a védekező játékos, feladata az ellenfél megállítása, és ez történhet keményen, az amerikai fociban, vagy a jégkorongban látott bodicsekkel történő szereléssel

A jégkorong amúgy még ott jön a képbe, hogy a meccsen korlátlan cserét lehet végrehajtani, és ugyanúgy folyamatosan, ahogy a hokiban megszokhattuk. A játékosok biztonságát a kipárnázott kosárpalánk és gumipálya biztosítja, körben a jégkorongnál megszokott palánk védi a nézőket. Védőfelszerelés is óvja a játékosokat. A trambulinon egyszerre egy támadójátékos ugrálhat.

A meccseket négy hatperces negyedre osztották, a második negyed után jön a 10 perces nagyszünet. Egy támadásra 15 másodperce van egy csapatnak.

A sportágat egy Mason Gordon nevű ember alkotta meg, de tőke híján sokra nem ment egy ideig. Addig házalt, míg végül Mike Tollin, az ismert tv- és filmproducer ötletet látott a dologban. Elsősorban kosarasokat kerestek az új sportra, Gordon a streetballosok között találta meg az embereit.

Los Angeles utcáit járva egy éven belül 400 ilyen sportolót sikerült összetoborozni, 2002-ben hat csapattal elindult a bajnokság. A tévébe is gyorsan bekerült, egy korábbi NBA-sztár, Reggie Theus volt műsorvezető-kommentátor. Később az IMG is az ügy mellé állt és a bajnokságok finanszírozásában segített.

A slamball 2009-ben jutott el Ausztráliába, 2012-ben Kínában rendeztek nemzetközi versenyt, Európában a portugál, a spanyol és az olasz klubok is alakultak azóta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.