A Fradinál engedmény? Léptek a vidéki futballszurkolók is

2016.03.30. 08:11 Módosítva: 2016.03.30. 08:11

A múlt héten történt valami abban az állóháborúban, amely a Ferencváros klubvezetése és azon szurkolók között alakult ki, akik bojkottálják a Groupama Arénába szervezett meccseket.

Pedig az előzmények nem erre engedtek következtetni:

  • Miután az elmúlt évtizedben egyre több balhé volt a ferencvárosi focicsapat meccsein, Kubatov Gábor elnök szigorú szankciókat vezetett be, és ezzel egyidőben a fideszes többségű parlament módosította a sporttörvényt. Ez megteremtette a feltételét, hogy az abban az évben átadott Groupama Arénába vénaszkenneres beléptetést vezessenek be, és tucatnyi szurkolót kitiltottak a stadionból.
  • Az MLSZ arra kényszerítette a klubokat, hogy az eddigieknél szigorúbban ellenőrizzék a stadionba érkező szurkolókat, majd bevezették a szurkolói kártyát.
  • Az ultrák bojkottálni kezdték a Ferencváros meccseit, de nemcsak az FTC, hanem más futballklubok szurkolói is hátat fordítottak a stadionoknak
  • Az egyre kevesebb néző miatt Csányi Sándor 2015-ben elismerte, hogy túl messzire mentek, és lazítottak a szabályokon. Kivéve a Ferencvárosnál, ahol minden maradt a régiben.
  • Kubatov Gábor FTC-elnököt egyre durvább támadások érték, például a háza előtt szurkolók egy csoportja családja kiirtásával fenyegette, és egyre több kudarccal kellett szembenéznie: például az FTC második csapatának meccsére, Csepelre, 10 ezren látogattak ki. Itt nem kellett szigorú belépési szabályoknak megfelelniük. 
  • Kudarcot vallott a politikai életben is: az FTC biztonsági őrei a választási irodánál megakadályozták az MSZP képviselőit, hogy népszavazási ívet nyújthassanak be. Bár az FTC elnöke, aki egyben a Fidesz pártigazgatója tagadta, hogy köze lenne hozzájuk, ezt még a pártjában is fintorogva fogadták.

És ezzel el is érkeztünk március közepéhez, amikor az FTC elnöke a Groupama Arénába szervezett szurkolói ankéton válaszolt a drukkerek kérdésére, és engedményeket tett. Például a kitiltott szurkolókat visszaengedte a stadionba, de a vénaszkenneres beengedés továbbra is megmarad.

Az eddigi legmerevebb álláspontot képviselő FTC mostani lépései miatt hét vidéki szervezett szurkolói csoport - Békéscsaba, Debrecen, Diósgyőr, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg - kedden nyílt levelet írt Kósa Lajos fideszes frakcióvezetőnek, hogy kezdeményezze a sporttörvény módosítását. Nem akarnak regisztrációt. A levelet eljuttatták a klubok vezetőinek is.

Azt írják, az a céljuk, hogy

a lelátók újra elkezdjenek megtelni nézőkkel!

Szerintük felesleges a regisztráció, egyrészt a kitiltottak eltiltásának a feloldása miatt, másrészt mert nem ez jelenti a stadionokban a biztonságot, és utalnak arra, hogy a tavalyi párizsi merényletek idején a Stade de France-ba „kőkorszaki” ruházatátvizsgálással sikerült megakadályozni egy öngyilkos merénylő bejutását. És persze szerintük ott van az a csepeli meccs, ahol nem volt balhé.

Mint írják, ők nem akarnak a meccsbiztosítási bizniszbe beleszólni, nem erről szól a bojkott és a kezdeményezés, de „nem akarjuk, hogy olyan személyek ellenőrizzék a belépésnél személyes adatainkat, akiknek erkölcsi bizonyítványa sincs és nem is láthatnának el rendészi feladatokat. Az utóbbi hetek eseményei az egész országgal megismertették, hogy kikről is beszélünk”.