Utolsó esély volt Rióra, két olimpiai kvótát húztak be

2016.04.01. 19:56

A Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária, míg a szörfösöknél Cholnoky Sára kiharcolta az olimpiai részvétel jogát a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyén, Palma de Mallorcán, írja az MTI.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi egész héten kimagaslóan teljesített a világbajnoki erősségű mezőnyben, melyben a pénteki versenynap után a hetedik helyen áll, és a kvótával nem rendelkezők közül csak ő jutott az éremfutamba.

„Igazából még fel se fogtam, hogy mi történt” – kezdte a pénteki versenynap utáni értékelését Érdi Mária. „A felnőtt mezőnyben eddig a legtöbbször lassúnak éreztem magam, ez kötötte le a gondolataimat. De most, Palma de Mallorcán összejött minden, ami egy jó eredményhez kell. Egyik futam jött a másik után, és azt vettem észre, hogy bejutottam a legjobb tízbe” – mondta Érdi.

 A hazai vitorlás társadalom a Laser Radial mezőny magyar kitűnőségét elsősorban a jövő olimpikonjaként tartotta számon, sőt, maga Érdi Mária is úgy nyilatkozott, hogy a reális cél számára a tokiói olimpiai részvétel.

„Négy éve vagyok ebben a hajóosztályban, és hihetetlen, hogy sikerült már a riói játékokra kijutnom. Ez volt életem versenye, amelyre jól sikerült a felkészülésem. Andreas Geritzer, az új edzőm sokat segített ezen a versenyen” - tette hozzá az újdonsült olimpiai kvótás.

 Amíg Laserben két riói helyet osztottak, addig a szörfösöknél csupán egyet, melyet Cholnoky az összetettben elért 35. helyével szerzett meg, legnagyobb riválisát, a svéd Fanny Baumannt 16 helyezési ponttal megelőzve.

Az újabb kvótákkal ötre nőtt a magyar riói indulók száma vitorlázásban, mivel korábban Berecz Zsombor (finn dingi), és Gádorfalvi Áron (szörf) is részvételi jogot szerzett, valamint Laser Standardben is van egy magyar kvóta.