Nehéz lesz kimagyarázni a mellrákgyógyszert

2016.04.30. 21:35

A doppinggal lebukott sportolók többségében az a közös, hogy elmondásuk szerint tudtukon kívül, véletlenül került a szervezetükbe az adott szer. Elég sokszor még azt is meg tudják mondani, hogy mivel fogyasztották el, marhahústól, kokainos csókon át ismeretlen táplálék-kiegészítőig elég széles a skála. Az olasz Niccoló Mornatinak azonban nem lesz könnyű dolga, azt kell megmagyarázni, hogyan került szervezetébe az eredetileg mellrák ellen használt hatóanyag.

Az ötszörös világbajnoki evezőst dél-afrikai edzőtábora után ellenőrizték és az anasztorozol nevű szert mutatták ki nála. Ezt a hormont mellrákra felírt gyógyszerek is tartalmazzák, de a sportban fedőszerként használhatják, a pluszban bevitt tesztoszteron kimutatását próbálják megnehezíteni vele, írja az Insidethegames.

Mornati az elsők között van, aki ezzel a szerrel bukott meg, korábban nem nagyon használták még. Az evezős eltiltásra számíthat, és hiába szerzett kvótát, nem indulhat a riói olimpián.

Esete azért is kavarhat nagyobb botrányt, mert a bátyja, Carlo Mornati az Olasz Olimpiai Bizottság főtitkára, és így az olasz csapat riói delegációvezető jelöltje is.