Világbajnokot vert a magyar dartsos

2016.09.16. 09:39

Újabb óriási sikert ért el a magyar dartssport. A németországi Sindelfingenben zajló European Tour sorozat utolsó két állomásának selejtezőjében Végső János a főtáblára jutásért nagyon simán legyőzte a 2007-ben PDC, korábban négyszeres BDO-világbajnok Raymond van Barneveldet. 

Ez a siker olyan értékű, mintha a Ferencváros a BL-főtáblára kerülésért a Manchester Unitedet győzte volna le.

A European Tour ez egy 10 állomásból álló sorozat, ahol 100 ezer font feletti összdíjakat osztanak ki és a világ legjobbjai – talán egyedül csak Phil Taylor nem – részt vesznek rajta, a legutóbbit például a világbajnok Michael van Gerwen nyerte.

Végső János nagyon tehetséges fiatal magyar dartsos, aki néhány hete már próbálkozott egy ilyen tornán, és akkor is sikerült feljutnia a főtáblára, de ott egyből vereséget szenvedett. Akkor a 9nyil.blog.hu-nak elmesélte, olyan lesz neki az első meccs, mintha a döntőt játszaná.

Sindelfingenben most a European Tour 9. és 10. versenyének selejtezőjét rendezték. Az elsőben Végső nagy csatában, de kikapott a jóval rutinosabb lengyel Krzysztof Ratajskitól. Ahogy a torna után mesélte, nem volt még bemelegedve a keze. 

Aztán jött a 10. torna selejtezője. Előbb Roman Löffelt dobta le a pódiumról 6-0-val. Majd jött megint a lengyel Ratajski, aki nagyon nehéz ellenfél volt most is, 4-2-re is vezetett, innen sikerült Végsőnek 5-5-re egyenlíteni, majd 6-5-re végül nyerni.

Aztán következett Raymond van Barneveld. A holland a Premier League egyik ásza, és 2014-ben meg is nyerte a világ egyik legnehezebb sorozatát. Három-háromig fej-fej mellett haladtak, aztán a holland tátott szájjal nézte, ahogy Végső dobálja a száz feletti kiszállókat, három leget nyert és 6-3-mal kiütötte nagynevű ellenfelét, aki még twitter oldalán is megdicsérte a magyart teljesítményét. Végső a torna után szerényen csak annyit mondott, nem nagyon emlékszik a részletekre. 

Végső ezzel részt vehet az október 14. és 16. között rendezendő German Darts Championshipen, azaz az ET 10. állomásán. A legjobb 48 között kezd majd olyan nagyágyú között, mint Michael van Gerwen, Peter Wright, Dave Chisnall, Michael Smith. Magyar férfi versenyző Bezzeg Nándor 2009-es világbajnoki részvétele óta nem ért el ekkora sikert. 

Aki szeretne többet olvasni a magyar és nemzetközi dartséletről, az keresse fel a 9nyil.blog.hu-t.