Félájult testvérét vonszolta, majd belökte a célba a vb-címért

2016.09.19. 10:32

Drámai és felemelő pillanatokat hozott a triatlon-világbajnokság döntője a mexikói Cozumelben. A vb-címért futó és a versenyben vezető Jonathan Brownlee az utolsó négyszáz méteren összeomlott, végül a mögötte jövő testvére segítette be a célba, így lett ezüstérmes.

A triatlon-világbajnoki címet 2009 óta többállomásos sorozatban lehet megszerezni. A szabályok egyszerűek, aki a legtöbb pontot szerzi a különböző versenyeken, az lesz a bajnok. Az utolsó fordulóban, a Grand Finalon viszont kiemelt pontozás van, sokat lehet hozni ott is. A rió olimpián ezüstérmes Jonathan Brownlee-nek meg is volt rá az esélye, hogy megnyerje a sorozatot, két spanyolt, Fernando Alarzát és Mario Molát kellett mindenképpen megvernie, de az sem volt mindegy, hány helyezéssel mögötte futnak be.

Úgy nézett ki, hogy Jonathan Brownlee kihozza magából a maximumot, jól haladt a verseny megnyerése és a maximális pontszám begyűjtése felé. Az élen futott, amikor a céltól négyszáz méterre megállt, épphogy talpon tudott maradni, kikészült a hőségtől. Nem először.

Egy versenybíróba próbált  kapaszkodni, támolygott, amikor hirtelen elkapta öccse, Alistair, és elvonszolta a célig. Arra is ügyelt, hogy Jonathan érkezzen be előbb, szabályosan belökte félájult bátyját, aki így lett második. A győztes, a dél-afrikai Henri Schoeman éppen akkor futott el mellettük, amikor Jonathan rosszul lett. (A videót 2:37-től érdemes nézni.) Alistairnek a vb-címre már nem volt esélye, a mexikói futamot még megnyerhette volna, de testvére miatt meg sem próbálta.

A vb-cím ekkor még nem dőlt el, meg kellett várni Molát. A spanyol az ötödik helyen futott be, így összetettben négy ponttal került Jonathan Brownlee elé, ő lett a bajnok. Elég jól kiszámolták, mert a célvonal előtt edzéstársa, az előtte futó Richard Murray várta. Valószínűleg előre is engedte volna Molát, ha szükség van rá. A spanyol persze már tudta, hogy Jonathan nem nyert, ez is erőt adott neki.

A Brownlee testvérek akcióját persze így is megóvták. A triatlon egyik alapszabálya, hogy a versenyző nem fogadhat el külső segítséget. A spanyolok óvását viszont elutasították, mert van egy olyan szabály is, ami kimondja, hogy versenytárs és versenybíró segítsége nem számít külső segítségnek. 

A Brownlee testvérek már eddig is a triatlon szenzációjának számítottak, a londoni olimpián Alistair győzött, Jonathan a harmadik helyen futott be. Rióban még nagyobb sikert értek el, Alistair megvédte a címét, bátyja pedig második lett. Ikonikus fotóvá vált, ahogy a rió célban ölelkeznek, de ez a mostani befutójuk is örökre emlékezetes marad.

A triatlon-vb-n egyébként magyar siker is született, az U23-asok között Bicsák Bence bronzérmet szerzett.