A nő, aki csak nyolc évig örült az olimpiai érmének

2016.10.06. 19:47

Megfosztotta a pekingi olimpián szerzett bronzérmétől Anna Csicserovát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), miután az orosz atléta 2008-as nyári játékokon levett mintája az utóelemzésen pozitívnak bizonyult, írta az MTI.

A NOB csütörtöki sajtóközleménye szerint a magasugrónő a szteroidok közé tartozó turinabollal bukott meg. 

Ő a nyolcadik olyan orosz sportoló, aki érmet nyert a kínai fővárosban, és azt követően vesztett rajta tiltott szer használatán, hogy a NOB elrendelte a 2008-as és 2012-es olimpiákon levett minták egy részének - új és a korábbinál hatékonyabb módszerrel történő - újraanalizálását.

Ez volt az a verseny, amikor az óriási favorit, a horvát Blanka Vlasic veszített, és a belga Tia Hellebaut nyert meg. Mindketten 205 centit ugrottak, és mivel a belga elsőre, ezért ő lett a bajnok.

Csicserova 203 centit ugrott. Arról egyébként nem született döntés, hogy a negyedik helyezett szintén orosz Szleszarenko megkaphatja-e a bronzot. 

Az orosz sportminiszter a hírre úgy reagált, hogy kilátásba helyezte: anyagi következményei is lesznek a doppingolásnak. 

"Bonyolult kérdésről van szó, de úgy gondolom, hogy akik doppingvétséget követnek el, és ezért visszaveszik tőlük az érmeket, azoknak az államtól kapott jutalmat vissza kell szolgáltatniuk" - mondta Vitalij Mutko.

A 2008-as játékokon Oroszország - 23 arany, 21 ezüst és 29 bronz megoszlásban - 73 medált gyűjtött, amivel harmadik lett a nemzetek éremszerzési versenyében.