Ki lesz Gyárfás Tamás utódja?

D  AS20140211002
2016.12.01. 12:29

Még ki sem hevertük a sokkot, hogy Gyárfás Tamás itt hagyott minket, máris beindultak a találgatások, ki követheti a trónon.

Számtalan ötletünk volt, de egy úszódöntőben sajnos csak nyolcan férnek rajtkőre. így a selejtezők során olyan jó nevű versenyzőktől kellett búcsúznunk, mint „Rogán Antal valamelyik szomszédja” vagy Vizi E. Szilveszter. A jelöltek rövid ismertetése után a két legfontosabb mutatót tekintve pontoztuk az indulókat (tízes skálán), a számok tájékoztató jellegűek.

Czene Attila

Eddig egyetlen önjelölt pályázó lépett színre, Czene Attila, Atlanta (1996) vegyesúszó bajnoka. Sportolói múltján túl az is mellette szól, hogy 2010 és 2012 között a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának sportügyeket felügyelő államtitkára volt, azaz nemcsak az uszodák világát ismeri jól, de látta már belülről az apparátust is. Czene jelenleg a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Ami biztos, a rajtot ő kapta el a legjobban, hiszen már akkor bejelentkezett a székért, amikor az még nem volt üres.

  • Úszás: 10
  • Politika: 5

Seszták Miklós

Czene legnagyobb ellenfele egy igazi nagyágyú, Seszták Miklós lehet. A nemzeti fejlesztési miniszter a 2017-es vizes világbajnokság társelnöke, így személye talán megnyugtatná azokat is, akik szerint Gyárfás távozása megzavarhatja a budapesti vb előkészületeit.

Seszták a sakkszövetség korábbi elnökeként már részt vett a magyar sportéletben, aminek ma is aktív szereplője a másodosztályú Kisvárda futballcsapatának pártfogójaként. Személye tökéletesen illeszkedik a „minden sportszövetség élére egy pártembert” irányvonalhoz, ennek jeles képviselője többek közt Kocsis Máté (a Fidesz budapesti elnöke, kézilabdaelnök), Németh Szilárd (a Fidesz alelnöke, birkózóelnök), Szalai „vénkurvázós” Ferenc (Szolnok fideszes polgármestere, kosárlabdaelnök), Kósa Lajos (a Fidesz frakcióvezetője, a korcsolyázók elnöke), Csampa Zsolt (helyettes államtitkár, a vívók elnöke), illetve Hajdu János (TEK-főigazgató, ökölvívóelnök) is.

  • Úszás: 3
  • Politika: 10

Szabó Tünde

Míg a két nagy esélyes egymással van elfoglalva, a surranópályán akár meg is előzheti őket Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, olimpiai ezüstérmes hátúszó. Mivel Szabó 2016 tavaszáig a MÚSZ alelnöke volt, egyszerre képviselhetné a változást és a folytonosságot. Állami és sportvezetői pozícióinak összeegyeztetése – mint a fenti példákból is látszik – nem jelenthet problémát, ráadásul önmaga főnökeként még gördülékenyebbé tehetné a szövetség munkáját.

  • Úszás: 9
  • Politika: 7

Shane Tusup

Shane Tusupot a legtöbben szövetségi kapitánynak vizionálják, pedig igazán jó elnök lehetne belőle. Az egyetlen jelölt a listán, akinek biztos nem kéne félnie Hosszú Katinka támadásaitól. Emellett elismert szakember, bár utóbbi itthon nem tartozik feltétlenül a szempontok közé. Pártpozíciója nincs, ez szintén nagy baj, és azt sem várhatjuk el, hogy a szövetségben csak miatta megtanuljanak angolul. A kommunikációs problémákat lehengerlő stílusával hidalhatja át, és a közgyűlés rutinos küldötteire is számíthat, akik álmukból felkeltve is oda szavaznak, ahova kell.

  • Úszás: 9
  • Politika: 1

Egerszegi Krisztina

Úszóként a legnagyobb név, ugyanakkor a négyes pályát leszámítva sehol sem volt vezető, és a sportpolitikán belül is csak egy MOB-tagságig jutott. Igaz,  amikor 2006-ban Gyárfás Tamás megpályázta Schmitt Pál MOB-elnöki pozícióját, Egerszegi Schmitt oldalára állt. Ez még pluszpont lehet a neve mellett, ahogy a 2002-es Kossuth téri nagygyűlés emlékével is faraghat valamelyest azon a hátrányán, hogy se párt-, se állami pozícióval nem rendelkezik.

  • Úszás: 10
  • Politika: 3

Széles Gábor

szeles fb
Fotó: Széles Gábor / Facebook

A sikeres vállalkozó és médiacézár afféle Gyárfás 2.0-ként irányíthatná az elárvult szövetséget. Ideális vezető lenne a kemény kézhez szokott apparatcsikoknak, ugyanakkor megvan benne az a fajta idealizmus és rajongói lelkület, amivel a versenyzők körében is gyorsan elfogadtathatná magát. Ha a levegőből vett energiákat a vízbe tudná irányítani, földöntúli eredményekre lennénk képesek. Úszói múltja nincs, a medencében viszont mindenkinél otthonosabban érzi magát.

  • Úszás: 1
  • Politika: 8

Gyárfás Tamás

Bár most úgy tűnik, feladta, de egy ekkora túlélőt tiszteletlenség volna máris temetni. Aki így tesz, könnyen úgy járhat, mint Hans Gruber, aki bedőlt Bruce Willis feltett kezének a Die Hard 1 végén, aztán mégis ő zuhant ki a felhőkarcoló ablakán.

Olvassuk csak vissza, mit mondott szerda reggel Gyárfás: „Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.” Vagyis most ezzel segít a legjobban, de ki tudja, holnap esetleg majd azzal, ha újra elindul a posztért, és megint megválasztatja magát. Hasonlóan az áprilisi, önmaga ellen kezdeményezett bizalmi szavazáshoz. Akkor a közgyűlés 120 tagjából 118-an szavaztak rá, 1-1 ellenszavazat és tartózkodás mellett. Márpedig a közgyűlés maradt.

  • Úszás: 8
  • Politika: 1

Bol-dog

puli
Fotó: Szaka József / vizipolo.hu

Tévedés, hogy Hosszú Katinka volt Gyárfás igazi nemezise. A leköszönő elnök által megtagadott és kinyírt kabalaállatnál jobban senki sem kívánta bukását. Vizes múltja nincs, ugyanakkor az őt ért méltánytalanságok miatt bízhat a puccsisták szimpátiájában, népi származása pedig komoly vonzerő lehet a vidéki klubok képviselői számára. Félelmetes fellépése az eseményeket közelről figyelő kormányzat számára is garancia, hogy képes lenne összekapni a széthullás jeleit mutató szervezetet.

  • Úszás: 2
  • Politika: 4

Ki lesz az úszó szövetség új elnöke?