Újra itthon a bajnok, akinek kettétörte életét az 56-os olimpia

2016.12.04. 15:44

Hatvan éve ilyenkor, december elején rendezték a melbourne-i olimpiát, amin a magyar küldöttség 9 aranyérmet nyert.

Ha nincs az 1956-os forradalom, jó esély lett volna arra is, hogy a sportolók megközelítsék a helsinki olimpia rekordját, a 16 aranyat. A világcsúcsokat tartó atléta, Iharos Sándor el sem utazott, akik kimentek, bizonytalanságban voltak. Folyamatosan a híreket hallgatták itthonról, mi történt a családtagjaikkal, megtorlásra számíthatnak-e, ha kint maradnak.

A még élő bajnokok összegyűltek, emlékeztek, koszorúztak és felszálltak egy olyan buszra, amivel akkor közlekedtek.

Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes akkor nem tért haza, most egyre többet van Magyarországon, és csak részben él Izraelben. 95 éves, a Nemzet Sportolója, de rendszeresen tornázik mind a mai napig. Részleges szakadással nyert négy aranyat Ausztráliában.

Az olimpiai eskü szövegét mondó öttusázó, Benedek Gábor most szintén hazatért, egyébként Németországban él. Ő akkor már családos volt és négy évvel korábbról bajnok, hazajött, de mivel nem fogott a forradalom leverése miatt a szovjet sportolókkal, eltiltották, megkeserítették az életét, és 1969-ben döntött a disszidálás mellett.

A győztes kéziszercsapat mind a hat tagja él még - Keletiről már volt szó -, az itthon élő tagok ott voltak a megemlékezésen. Tass Olga beszédet is mondott. Korondi Margit Las Vegasban, Bodó Andrea San Franciscóban lakik.

Hámori Jenő pár éve hazaköltözött Amerikából - a Katrina hurrikán pusztítását még kint élte át -, ő a győztes kardcsapat egyik fiatal tehetsége volt.

A vízilabdázókat dr. Kárpáti György és Bolvári Antal képviselte, aki második olimpiai aranyát nyerte Melbourne-ben.