Agyonlőtték a riói olimpiához előrángatott jaguárt

2016.06.21. 22:28 Módosítva: 2016.06.22. 08:27

A riói olimpia nem a legjobb előjelekkel indul. A létesítmények egy része el sem készült, Brazíliában a politikai válság is betesz az olimpiának, a közbiztonság szinte nem létező fogalom, a sportolók a szennyezett víztől és a zikavírustól tartanak. A felvezető események sem mennek zökkenőmentesen, most egy elszabadult jaguárt lőttek agyon nem sokkal az olimpiai láng ünnepe után.

A Jumana nevű jaguárt az állatkertből hozták ki, hogy Manausban az olimpiai ceremónia egyik szereplője legyen. Ott nem is volt vele baj, de miután visszavitték, elszabadult, és egy katonára támadt, aki egy pisztolylövéssel megölte az állatot.

Dehát eleve hülyeség volt összekötni az olimpiával a jaguárt, mégha a brazil olimpiai csapat kabalaállata is.

„Hibát követtünk, hogy engedtük az olimpiai lángot – ami a béke és az egység szimbóluma – egy láncra vert vadállattal kiállítani. Ez az imázs nem egyezik a hitünkkel és értékeinkkel. Garantáljuk, hogy több ilyen incidens nem fordul elő a riói olimpián" – szabadkozott közleményében a szervezőbizottság.

A jaguár veszélyeztetett nagymacska, a kihalás szélére került, Dél-Amerika nagy részéről kipusztult. Nem csoda, hogy állatvédő szervezetek is kiakadtak, érthetetlennek tartják, hogy miért akarnak még mindig jaguárokkal erőt fitogtatni, és eleve nem is volt szabályos az állat használata a helyi környezetvédelmi törvények szerint.