Az oroszok még nagyobb bajban: atlétáik biztosan nem mehetnek Rióba

000 DV1290354
2016.07.21. 11:31

A nemzetközi Sportdöntőbíróság csütörtökön elutasította az orosz atléták fellebbezését, ezzel biztossá vált, hogy a korábban eltiltott 68 sportolójuk nem vehet részt a riói olimpián.

Ez azért is nagyon fontos, mert a

Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban közölte, hogy az orosz sportolókkal szembeni szankciók egyik iránymutatója a Sportdöntőbíróság döntése lesz majd. 

Vagyis ez határozhatja meg, hogy kitiltják-e az összes oroszt a riói olimpiáról. 

A CAS mostani döntése után a Kreml rögtön reagált, közleményükben azt írják, hogy mélységesen csalódtak a nemzetközi Sportdöntőbíróság döntésében, szerintük a kollektív büntetés elfogadhatatlan. Vitalij Mutko sportminiszter közölte, meg fogják vitatni, hogy mit tehetnek, de nem tervezik bojkottálni az olimpiát.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség üdvözölte a CAS döntését, elnökük Sebastian Coe ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nincs mit ünnepelni, ő nem azért érkezett a szövetség élére, hogy sportolókat tiltson el az olimpiától. 

Az ügy előzménye, hogy napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra a döntésre jutott a másfél éve húzódó orosz doppingbotrány miatt, hogy keresik annak a lehetőségét, hogy az összes orosz sportolót kitiltsák a riói olimpiáról.

A bizottságot vezető Thomas Bach szerint megdöbbentő és példátlan támadás érte a sport és az olimpiai játékok integritását, és a NOB nem fog habozni, hogy a legkeményebb szankciókat léptesse életbe.