Senkit nem érdekel, hogy tönkreteszik a karrieremet

2016.07.22. 11:29

Az olimpiáról eltiltott orosz sportolók polgári peres eljárásban harcolnák ki, hogy ott lehessenek Rióban az orosz sportminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint, de nem sok esély van rá, hogy ezzel elérik a céljukat. Lemondóan nyilatkozott az ügyről a 110 méteres gátfutás orosz világbajnoka, Szergej Subenkov is, aki éremesélyes lehetett volna Rióban. 

Az orosz sportoló az angol BBC-nek beszélt arról, hogy azokat az embereket, akik doppingoltak, valóban meg kell büntetni, zéró tolerancia kell, de őt most tiszta versenyzőként büntetik, mert nem mehet az olimpiára.

Frusztrált vagyok. Senkit nem érdekel, hogy az én karrierem tönkremegy. Ez a mostani megoldás nem egészséges, ez nem a sportról szól

– mondta. Korábban az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko is azt emlegette, hogy a kollektív büntetés elfogadhatatlan megoldás. 

Subenkov megpróbált függetlenként indulni, el is küldte az igényét, de azt visszautasították, mielőtt még a kitiltást megerősítő határozat megszületett.  Subenkov szerint a WADA-n és a Nemzetközi Atlétikai Szövetségen is hatalmas a nyomás, és ügyelniük kell a megítélésükre, ezért is dönthettek az eltiltás mellett. 

A nemzetközi Sportdöntőbíróság csütörtökön utasította el az oroszok fellebbezését, és ezzel eldőlt, hogy atlétáik biztosan nem indulhatnak az olimpiák. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor keresi annak a lehetőségét, hogy az összes orosz sportolót kizárják az olimpiáról.

Csütörtökön megszólalt az ügyben Usain Bolt, a jamaicaiak olimpiai bajnok sprintere is: „A mostani döntés biztosan sokakra ráijeszt és egyértelműen azt üzeni, hogy a sportág komolyan gondolja a megtisztulást" – mondta brit újságíróknak a londoni Gyémánt Liga-versenyre készülő Bolt. Szerinte ha van bizonyíték, és valakit elkapnak, akkor a szankció sem maradhat el.