Hajnalban rajtol az olimpia

Riói olimpia - Hajnalban már jön a nyitóünnepség

Vége
D  AS20160804007
Index
2016.08.05. 10:25

  • Hétfőn megérkezett a magyar olimpiai csapat első és második hulláma is Rióba, azóta is folyamatosan érkeznek a sportolóink.
  • Szilágyi Áron viszi majd a magyar zászlót a megnyitón.
  • A magyar csapatra hajnali 2.37-ig várni kell majd a nyitóünnepségen.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brazil szervezés eddig akadozik az olimpián, hiszen azok után, hogy képesek voltak elhagyni a Maracana kulcsát, most a venezuelai himnuszt játszottak le a nigériai futball-válogatottnak a Japán elleni mérkőzésük előtt péntek hajnalban. 

    A nigériai-válogatottnak már alapból nem indult egyszerűen a torna. A meccs előtt alig néhány órával érkeztek csak meg helyszínre, mivel a kormányuk nem fizette ki időben a repülőgépük költségeit. 

    Nigéria legalább a mérkőzést megnyerte, nem is akárhogyan, 5-4-re, a 20 éves Oghenekaro Etebo mesternégyest szerzett. 

  • Csak aranyakat tippeltek, cserébe viszont mind a 306 számban. Nekünk egész sok jutott, nyolcat adnának  nekünk, méghozzá ebben a leosztásban:

    • Hosszú Katinka, 200 vegyes,
    • Hosszú Katinka, 400 vegyes,
    • Női K4 500 méter, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina,
    • Női K2 500 méter, Szabó Gabriella, Kozák Danuta,
    • Imre Géza, párbajtőr,
    • Férfi K2 200 méter, Tótka Sándor, Molnár Péter,
    • Cseh László, 200 pillangó,
    • Cseh László, 100 pillangó.
  • "Nagyon furcsa, hogy láttam elutazni azokat a versenyzőket, a barátaimat, akikkel négy évvel ezelőtt kint voltam Londonban. Szerintem a teljes magyar csapat nagyon erős, én úgy vélem, akár 11 magyar arany is összejöhet Rióban. Ahogy közeledik a verseny, úgy szorul össze a szívem, hiszen négy éve augusztus 5-én a nyakamban lógott az aranyérem, most pedig a megnyitó lesz akkor, de nem kesergek, ennek így kellett lennie. Úgy gondolom, Vid teljes mértékben felkészült, nagyon remélem, hogy bejut a döntőbe, ott pedig bármi lehet, akár egy dobogó közeli helyezés is."

  • Rióban három magyar asztaliteniszező, Póta Georgina, Lovas Petra és Pattantyús Ádám küzd majd. A jó olimpiai szereplés is fontos, de a 75 nap múlva kezdődő budapesti Európa-bajnokságon is bizonyítaniuk kell.

    „Rendezőként mi indíthatjuk a legtöbb versenyzőt, összesen 10 főt. Így lesz kiért szurkolni a budapesti rendezésű Európa-bajnokságon” – mondta Nátrán Roland, a magyar szövetség elnöke, aki Zágrábban egyeztetett az európai szövetség vezetőivel.

    Az Eb a Tüskecsarnokban lesz, azt egyelőre nem tudni, hogy hány versenyző érkezik, de 1200 labdával biztosan készülnek a szervezők.

  • Kisorsolták csütörtökön a riói olimpia szombaton kezdődő cselgáncstornájának párosításait, köztük a nyolc magyar versenyző ellenfelét is. A szombati nyitónapon szereplő Csernoviczki Éva kiemelt és erőnyerő lesz az első fordulóban. A 16 között az Eb-harmadik ukrán Marina Csernyakkal vagy a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló izraeli Sira Risonival találkozik.    

    • Az 57 kilósoknál a vb-harmadik Karakas Hedvigre a nyitókörben egy verhető ellenfél, a még csak korosztályos versenyeken bizonyított türkmén Rusana Nurjavova vár hétfőn.
    • Joó Abigél sem lesz kiemelt, így az első körben komolyabb ellenfelet kapott jövő csütörtökre, a kétszeres Ázsia-bajnok mongol Lkhamdegd Purevjargalt
    • A férfiaknál 73 kilóban Ungvári Miklós egy könnyebbnek tűnő ellenféllel kezd hétfőn, a portugál Nuno Saraivával
    • Kedvező sorsolás jutott a 81 kilós Csoknyai Lászlónak is, aki kedden a gaboni Paul Kibikaival csap össze az első fordulóban. Szerdán a vb- és Eb-ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg) a nemzetközi eredmény nélkül álló kenyai Kiplagat Sang ellen melegíthet be.
    • Csütörtökön Cirjenics Miklósra nehéz feladat vár 100 kg-ban, ugyanis a vb-második, kiemelt német Karl-Richard Freyjel találkozik az első körben.
    • Bor Barna ugyancsak kiemelt lesz, a paksiak vb-ezüstérmesére az első körben a vb-harmadik tunéziai Faicel Dzsaballah vár a dzsúdóversenyek jövő pénteki zárónapján.
  • Tehát szombat hajnalban ekkor lehet majd a képernyőn látni olimpikonjainkat a nyitóünnepségen. A show egykor kezdődik, 1:50-kor tűnik fel a stadionban az első csapat, hagyományosan a görög.

  • azaz összesen huszonöt érem, ennyit tippel a sportnapilap a riói olimpiára pénteki számában, de ezt csak óvatos becslésnek nevezték.

  • Brazília-Dél-Afrika 0-0.

    Sokat nem is lehet hozzáfűzni, a Neymarral, a PSG-s Marquinhosszal, a barcás Rafinhával és az új tehetség Gabriel Jesusszal felálló hazaiak végigtámadták a második félidőt, de mindent kihagytak. Képtelenek voltak benyomni az igen szerény képességűnek tűnő, ráadásul a 60. perctől 10 emberrel játszó afrikai csapatot. Nem csoda, hogy kifütyülte őket saját közönségük a meccs után.

    A csoport másik meccsén: Irak-Dánia 0-0.

  • A korábbi játékokon tapasztaltaknál valamivel több a probléma az olimpiai faluban, ám összességében a magyarok jól érzik magukat a pénteken kezdődő riói olimpia versenyzőinek szállást adó, 18 emeletes toronyházak sokaságából álló lakóparkban – írta az MTI.

    A lakások egy nagy nappaliból, s több szobából állnak, a padlón festékcseppek, a sarkokban néhol a helyiek által az utolsó pillanatokban elvégzett végső simítások okozta apró törmelékek nyomai láthatók, s a celofán réteg szintén nem egy helyen rajta maradt a laminált parkettán. Ugyanakkor a falu adottságai lenyűgözőek.

    "A park, ami tele van sportpályákkal, szökőkutakkal, végigfut a házak között, tényleg gyönyörű, azt hiszem, ennél szebbet még egyetlen olimpiai faluban sem láttam, az apartmanjainkból a kilátás pedig lenyűgöző. Sokan csak a negatívumokat hangsúlyozzák, pedig szerintem a legfontosabb, hogy a sportolónak milyen a közérzete, a hangulata az adott helyen, márpedig itt szerintem ezzel nincs probléma" - mondta Sinka László, a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára, hozzátéve azt is, hogy a pekingit kivéve nem emlékszik olyan olimpiára, melyen ne lettek volna kisebb-nagyobb gondok a versenyzők szálláshelyein.

    A faluban az óriási étterem éjjel-nappal üzemel, egyszerre 5000-en tudnak leülni benne, a kínálat viszont nem mindenki ízlésének felel meg. A versenyzőket játékterem is várja, melyben többek között asztaliteniszezhetnek, biliárdozhatnak, vagy játékkonzollal tölthetik ki szabadidejüket.

  • Legnagyobb bálványa, példaképe, Michael Phelps mellett úszhat a riói olimpián 200 méter pillangón Kenderesi Tamás, akinek egy különleges kérése is van minden idők legeredményesebb olimpikonjához. A 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok magyar versenyző az MTI-nek elmondta, tetoválást szeretne készíttetni az oldalára, amelyen az amerikai világsztár egyik híres jelmondata állna. "The more you dream the more you achieve" - vagyis "Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el", ezt a Phelps-idézetet szeretné megörökíteni a testén Kenderesi, a különlegesség azonban az lenne, hogy az alapot maga a 18-szoros olimpiai bajnok írná fel egy papírra. "Tegnap találkoztunk és mondtam neki, hogy szeretnék tőle kérni majd valamit. Nagyon laza és kedves volt" - mesélte Kenderesi, aki 200 méter pillangón az időeredmények alapján számításai szerint éppen példaképe mellett úszik majd az előfutamban, ő a 3-as, Phelps pedig a 4-es pályán.  A versennyel kapcsolatban Kenderesi elmondta, hatalmas erőt adhat neki, hogy olyan fantasztikus sportolókkal úszhat majd együtt, mint Phelps, vagy éppen a szám címvédője, a dél-afrikai Chad Le Clos, illetve a világbajnoki címvédő Cseh László. Ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint ahhoz, hogy a fináléban jó pályán indulhasson, mindenképpen meg kellene javítania 1:54.79 perces egyéni legjobbját.

  • Hibátlanra sikerült a tornász Hidvégi Vid csütörtöki pódiumedzése a Rio de Janeiró-i olimpián. A magyar szövetség (MATSZ) beszámolója szerint a londoni olimpián nyolcadik Hidvégi az edzőjével, Laufer Bélával modellezte a versenyt. "Bemelegített, majd ült, kivárta azt az időt, amíg lemegy a talajgyakorlat, aztán jött egy fogás a lovon, és utána hibátlanul mutatta be a gyakorlatát a bírók nagy elismerésére" - írják. A tavalyi világbajnokság ötödik helyezettjére pénteken még egy edzés vár.  

  • A csapatban olimpiai ezüst- és bronzérmes asztaliteniszező, Timo Boll viszi a német zászlót a Rio de Janeiró-i olimpia nyitóünnepségén. A 16-szoros Európa-bajnok, 5-szörös világbajnoki ezüstérmes sportolónak ez lesz az ötödik olimpiája. A 2000-es játékokon indult először, azóta valamennyi ötkarikás eseményen részt vett. 2008-ban, Pekingben ezüstérmet, 2012-ben, Londonban bronzot nyert a német csapat tagjaként. Egyéniben egyszer sem jutott tovább a negyeddöntőnél. A megnyitó magyar idő szerint szombaton hajnali 1 órakor kezdődik a Maracana Stadionban. (MTI)

  • Csapattagok előtt történt meg az ünnepélyes művelet.

  • Paul és Mark Gleghorne a brit és az ír gyeplabda-válogatott tagjaként találkozhat egymással, bár ehhez a sorsra is szükség lesz, mivel a két csapat különböző csoportba került az olimpián.

    Mark korábban ír színekben játszott, ám 2012-ben a brit csapatot választotta.

  • A spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch-ot és a török Ugur Erdenert is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnökévé választották csütörtökön Rio de Janeiróban. Samaranch édesapja, a néhai idősebb Juan Antonio Samaranch 1980 és 2001 között volt a NOB elnöke volt. Ugur Erdener a szervezet orvosi bizottságát vezeti. Mindketten tagjai voltak annak az eseti bizottságnak, amely kimondta a végső szót a doppingbotrányt követően az orosz sportolók riói indulásáról. A NOB 129. teljes ülésén meghosszabbították az olimpiai bajnok rúdugró, az ukrán Szerhij Bubka végrehajtó bizottsági mandátumát, és a testületbe bekerült a NOB sportolói bizottságának új vezetője, az amerikai Angela Ruggiero is. Az ülésen nyolc új NOB-tagot is választottak. Egyikük, az indiai Nita Ambani a Mumbai Indians krikettcsapat tulajdonosa, az indiai labdarúgóliga elnöke, az ázsiai ország leggazdagabb emberének, Mukesh Ambaninak a felesége. Bekerült a Nemzetközi Bob és Szánkó Szövetség (IBSF) elnöke, az olasz Ivo Ferriani, továbbá Anant Singh dél-afrikai filmproducer, Karl Stoss az Osztrák Olimpiai Bizottság vezetője, Tricia Smith a Kanadai Olimpiai Bizottság elnöke, a finn Sari Essayah világbajnok gyalogló, a kolumbiai Luis Moreno korábbi amerikai nagykövet, továbbá a Pápua Új-Guinea-i Olimpiai Bizottság főtitkára, Auvita Rapilla is.A NOB-nak a csütörtöki szavazás után immár 98 tagja van.

  • A kínai légitársaság hibájából Pekingben maradt, majd Párizsban kötött ki a pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián induló román Serghei Tvetcov kerékpárja. "Az Air China tényleg tönkre akarja tenni életem nagy célját?! Siessetek már!" - írta csütörtök reggel a közösségi oldalán Tvetcov. Később azt is megosztotta követőivel, hogy korán ébredt, és a reggeli után tovább folytatta harcát a légitársasággal az elvesztett kerékpárjáért. A 27 éves, moldovai születésű versenyző az AGERPRES román hírügynökségnek megerősítette, hogy a biciklije és a speciális cipője valóban Pekingben maradt, ahol felkészült az olimpiára, ráadásul amikor az Air China munkatársai megtalálták, Párizsba küldték a sporteszközöket. Tvetcov szombaton az országúti mezőnyversenyben indul. Mint mondta, jelenleg egy tartalék kerékpárral edz, várhatóan egy Air France-járattal meg fog érkezni a saját biciklije is, de ha mégsem kapja meg időben, akkor is rajthoz áll Rióban.

  • Hidvégi Vid arra számít, hogy nehéz lesz bejutnia a nyolcfős döntőbe lólengésben, és a selejtezőben valószínűleg az alacsonyabb kiinduló pontszámú gyakorlatával vesz majd részt. "Nagyon jó felkészülésen vagyunk túl, az előző ötkarikás verseny már a múlté, nem is emlékszem rá" - jelentette ki Hidvégi, aki a londoni döntőben hibázott, gyakorlata közben leesett a lóról. "Rióra két gyakorlattal készültem, az egyik könnyebb, a másik nehezebb, lehetséges, hogy a selejtezőben a könnyebbel szerepelek majd" - nyilatkozta a 29 éves tornász, aki a fináléra még nem gondol: "Ha sikerül döntőbe jutnom, akkor majd meglátjuk, hogy ott mi történik. Lólengésben nem lesz könnyű a legjobb nyolc közé kerülni." A lólengés selejtezőjét szombaton, a döntőt augusztus 14-én rendezik. Hidvégi mellett még egy magyar tornász, Kovács Zsófia versenyez Rio de Janeiróban.

  • Csütörtökön megtartották az olimpiai ökölvívó torna sorsolását.   69 kg-ban Bacskai Balázs a régi mumusának mondható francia Souleymane Cissokho lesz az első ellenfele. A 25 éves ökölvívó Dakarban, Szenegálban született. Legutóbb a bakui olimpiai világselejtezőn a döntőben találkoztak, már tét nélküli mérkőzésen, hiszen az eredménytől függetlenül mindketten már elérték Riot. Bacskai 3-0-ra kikapott, és akkor ez már a harmadik veresége volt a franciával szemben. 75 kg-ban Harcsa Zoltán első ellenfele a türkmén  Arslanbek Achilov lesz. A 23 éves fiatalember a legutolsó lehetőséget ragadta meg, amikor Bakuban kvótát szerzett Rióba. Csötönyi Sándor a MÖSZ elnöke nem volt túl boldog a sorsolás tényeinek hallatán. "Nem szerencsés, hogy Bacskai az ismert előzmények után a francia ellen kezd, de nincs mit tenni, ez egy olimpia, az éremig végig kell verni mindenkit, aki csak szembe jön. A francia ellen szoros meccseket vívott Benji, de nem fekszik neki a stílusa, ő az egyetlen, akit az európaiak közül eddig még nem győzött le. Épp itt az ideje! Harcsa esetében azt gondolom, hogy megoldható meccsre van esélye. A pillanatnyi forma dönt majd itt is." A torna aug. 6-án kezdődik.

  • "Amíg a NOB nem mond igent arra, hogy valóban részt vehetünk a játékokon, addig ott lóg felettünk Damoklész kardja. Van erre egy háromtagú bizottság, de rólunk egyelőre nem döntöttek" - mondta az edző az R-Szport orosz hírügynökségnek adott szerdai interjújában, amelyből a handball.hu szakportál idézett. A szövetségi kapitányként négyszeres világbajnok Trefilov elmondta, hogy a doppingellenőrzések is gondot jelentenek a Rióban tartózkodó orosz sportolók számára. "A WADA nem hagy nekünk békét, jönnek mindennap. Reggel elvittek tőlünk négy játékost is, aztán még kettőt. Ez nagyon zavaró. Tegnap reggel hétkor húsz orosz sportolótól vettek mintát, voltak köztük röplabdázók, vízipólósok, tornászok, tőlünk négy kézis és még három-négy sportoló más országból. Ma ugyanez ment újra. Nem tudom, miért csinálják. Ha azt akarják, hogy ne vegyünk részt az olimpián, akkor inkább jelentsék ki nyíltan" - mondta dühösen. A tapasztalt szakvezető felidézte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) illetékeseinek kijelentését, amely szerint ha az orosz kézilabdázók közül akárcsak ketten pozitív mintát szolgáltatnak, máris kizáratják az egész csapatot.

  • Babos Tímea a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova ellen kezdi meg szereplését a riói olimpia szombaton rajtoló női tenisztornáján. A játékok honlapja szerint a világranglistán 44., 23 éves magyar játékos a 64 között a WTA-rangsorban 14. cseh klasszissal csap össze, akit a 11. helyen emeltek ki a szervezők. Eddigi egyetlen meccsükön a három évvel idősebb Kvitova nyert, idén Eastbourne-ben 6:4, 7:6-ra. A jelenleg Florianopolisban szereplő Babos párosban Jani Réka-Luca oldalán próbál szerencsét Rióban, első ellenfelük a román Andreea Mitu és Raluca Olaru lesz. Legutóbb, Londonban Babos egyesben a második fordulóig jutott - Kvitova ott negyeddöntős volt -, párosban pedig Szávay Ágnessel az első körben kiesett.

  • A hatodik olimpiáján induló Gádorfalvi Áron jó formában várja a riói szörfversenyek hétfői rajtját, Cholnoky Sára számára pedig még az utolsó napokban a fizikai erősítésen van a hangsúly. Utassy Loránd szövetségi kapitány szerint a közlekedés jelent problémát a csapatnak, mivel a előzőleg hivatalos olimpiai szállásnak jelölt hotelt utólag átminősítették. "Nincs megoldva a buszos utaztatás a hotel és a kikötő között, így autózunk, a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével most próbáljuk megoldani a parkolás kérdését" - mondta az MTI-nek csütörtökön Utassy Loránd, hozzátéve, hogy sötétedés után nem nagyon merészkednek ki a szállásról. Hasonlóan járt több más vitorláscsapat is, így az oroszok vagy a spanyolok. A szörfösök számára a szervezők biztosítják egységesen a deszkát és a vitorlát, az elmúlt napokban ezeket tesztelték a versenyzők. Ugyanakkor a vitorlákat még nem matricázták fel, hiányoznak róluk a nemzeti jelzések - ezzel késésben vannak a brazilok. "Áron lefogyott, 70 kilogramm körüli a súlya, jó formában van. Sára az olimpiai faluba járt be erősíteni, mivel a hotelben kevés sporteszköz áll rendelkezésre. Neki az erősebb szél lesz kedvezőbb, amire van is esély, Áron ugyanakkor a kisebb szélben tud jobban menni" - nyilatkozott a kapitány. Gádorfalvi Áron magyar rekorder hatodik olimpiájával - a vívó Gerevich Aladárral és a szintén riói induló Mohamed Aidával együtt -, míg Cholnoky Sára először vesz részt ötkarikás játékokon.

  • Ennél nagyobb szimbolizmust elképzelni sem lehet. A szervezők akkor jöttek rá erre, amikor a szerdán indult női futballtorna előtt nem tudtak bejutni a stadion keleti kapuján, amit végül a tűzoltóknak kellett erővágóval kinyitni.

  • A vitorlázó Vadnai Benjámin szerint elfogadható a vízminőség a pénteken kezdődő olimpia helyszínén, Rio de Janeiróban. "Van olyan nap, amikor három vizes edzést is tartunk, a hajóval és a felszereléssel meg vagyok elégedve, az utóbbi edzéseken már egészen jó volt a sebességem" - idézi a magyar szövetség csütörtöki közleménye a Laser Standard hajóosztályban induló magyar versenyzőt, aki hozzátette, az ételek nem túl jók, de ehetőek. - "Általában 2-3 fogás közül lehet választani, de ez az ízvilág számomra messze elmarad az európaitól." Vadnai kifejtette, körülbelül 30 percnyi távolságra laknak a klubtól, ahol edzenek. "A klubban a szervezettség nem a legprecízebb, de a helyiek igyekeznek mindent megtenni, hogy kiszolgálják az olimpikonokat" - hangsúlyozta Vadnai Benjámin. A szervezők szerdai beszámolója szerint a legutóbbi vízminőségi teszt eredményei alapján nincs veszélyben a vitorlázók, evezősök és hosszútávúszók egészsége. A vitorlázók a Guanabara-öbölben, a hosszútávúszók a Copacabana előtt elterülő vízben, míg az evezősök és a kajak-kenusok a Copacabana melletti Rodrigo de Freitas lagúnában versenyeznek majd. Vadnai mellett Berecz Zsombor (Finndingi), Érdi Mária (Laser Radial), valamint a szörfös Gádorfalvi Áron és Cholnoky Sára alkotja az elmúlt két olimpiához képest nagyobb létszámú magyar vitorlázó csapatot.

  • Az országúti világbajnok Peter Sagan készen áll a pénteken kezdődő olimpia hegyikerékpáros viadalára. "Büszke vagyok rá, hogy részt vehetek a legfontosabb hegyikerékpáros versenyen a világ legnagyobb sporteseményén" - mondta a 26 esztendős szlovák bringás, aki tavaly nyert vb-címet országúton. Rióban viszont nem a szombati országúti mezőnyversenyen, hanem a hegyikerékpárosok viadalában indul, amelyet a játékok utolsó napján rendeznek. "Nem lesz könnyű, de készen állok a kihívásra" - mondta Sagan, aki 2008-ban ifjúsági vb-aranyat nyert a hegyikerékpárosoknál. A szlovák sprinter júniusban jelezte, még januárban tesztelte a riói országúti pályát, ám a számára túl sok emelkedő miatt úgy érzi, nem lenne esélye a győzelemre. A versenyen magyar ellenfele is lesz Sagannak, Parti András, aki sorozatban ötödször nyerte meg a mezőnypontverseny győztesének járó zöld trikót a júliusi Tour de France-on, melyen három szakaszon győzött.

  • Ünnepséggel fogadták Rio de Janeiroban a pénteken kezdődő olimpián szereplő menekültstátuszú sportolókat. Az ötkarikás játékok honlapjának csütörtöki beszámolója szerint sportolók százai vettek részt az ünnepségen, amelyen köszöntötték a tíz versenyzőt - köztük öt dél-szudáni, két-két szír és kongói, valamint egy etióp sportolót. Köztük van a tavaly áprilisi, nepáli földrengés egyik túlélője, a 13 éves úszó, Gaurika Singh, aki a riói játékok legfiatalabb versenyzője. A menekültstátuszú sportolók csapata utolsó előttiként, az olimpiai zászló alatt vonul majd fel a pénteki megnyitón a Maracana Stadionban, és ha valamelyikük aranyérmet nyer, az olimpiai himnuszt játsszák el a tiszteletére. A csapat ruházatát a NOB biztosítja, a sportolókat az olimpiai faluban szállásolják el. (MTI)

  • A nigériai futball-válogatott alig hét órával az első pályára lépése előtt fog csak landolni Brazíliában, miután a gépe nem indult el időben, és a csapat Atlantában ragadt.

    A válogatottnak már korábban meg kellett volna érkeznie Rióba, de valamiért folyamatosan lekésték a gépeket, most azonban kiderült, hogy a háttérben a nigériai kormány ügyetlen szervezése állt, amely nem fizette ki időben a repülőjárat költségeit, és ezért kellett a játékosoknak napokat várniuk Atlantában.

    A kormány szerencsére kiegyenlítette a tartozást, így a futball-válogatott gépe már úton van, de a leszállás után nem lesz sok idő a kipakolásra, hiszen magyar idő szerint hajnali 3 órától már Japán ellen kell pályára lépniük Manausban.

  • Három hónapos körútja után megérkezett az olimpiai láng Rio de Janeiróba. A lángnak eddig se volt könnyű dolga, hiszen folyamatosan próbálták valahogy ellopni vagy csak elérni, hogy kialudjon.

  • Egy olimpia óriási beruházás a rendező ország számára, hiszen a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett számos új, modern, sok ezer néző befogadására alkalmas csarnokot is fel kell építeni. Ezeket általában csak a torna idejére húzzák fel, aztán lebontják, hiszen a világverseny után kihasználatlan maradna és fenntartása csak a pénzt vinné. 

    Ez lesz a sorsa az olimpiára felhúzott riói kézilabda csarnoknak is, melyet a torna után lebontanak és a hozzá felhasznált anyagból négy iskolát fognak építeni.

    • 10,500 versenyző
    • 207 nemzet
    • 812 érem
    • 28 sportág
    • 25,000 újságíró
    • 7,500,000 jegy
    • 450,000 óvszer az olimpiai faluban
    • 500,000 turista 

  • Bradley Wiggins csalódott lenne, ha nem nyerne aranyérmet a brit pályakerékpáros csapat tagjaként a pénteken kezdődő riói olimpián. A négyszeres bajnok a férfiak egyéni időfutamának címvédője, ám ezúttal nem az országúti versenyben, hanem pályán szerepel majd.