Tisztességes versenyző ilyen szert nem használ

2016.08.02. 16:01

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke azt mondta: meggyőződése, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor annak ellenére kitettek két férfi kajakost a riói olimpiára készülő csapatból, hogy nem történt doppingvétség.

"Kétféle szabályzat van, a doppingszabályzat és a fegyelmi szabályzat, az utóbbi legalább annyira komoly, mint az előbbi" - nyilatkozott az MTI-nek.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség laborjelentése és a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott írásos és szóbeli jelentés alapján sajnos kijelenthető, hogy a két versenyző meg nem engedett szerhez nyúlt."

Az elnök megerősítette, hogy a sportolók szervezetében szintetikus növekedési hormont mutattak ki a vizsgálatok, amelynek a mennyisége ugyan nem éri el azt a szintet, amely pozitív doppingtesztet eredményez, de mint mondta: tisztességesen készülő versenyzőnél ilyen szert nem találnának.

"Az MKKSZ másfél-két évvel ezelőtt elkötelezte magát a zéró tolerancia elve mellett. Jogilag ugyan a mostani két eset nem minősül doppingvétségnek, de kérdezem én: ha tudok róla, hogy valaki tiltott szerrel él és engedem versenyezni, az helyes? Ez az oka, hogy az elnökségünk hétfőn úgy döntött, a két érintett kajakos nem utazhat az olimpiára" - fogalmazott Baráth Etele hozzátéve, hogy szerinte ezzel az utánpótlásnak is jó példát mutattak.

Az elnök ezúttal sem nevezte meg a versenyzőket, szerinte erre napokon belül kerülhet sor. Biztos benne, hogy a riói csapattagok tiszták, és több ügy már nem lesz.

De lényegében nyílt titok, hogy a Horváth Bence, Szomolányi Máté egység akadt fenn a vizsgálaton. Hiszen a Tótka Sándor, Molnár Péter páros kapott indulási jogot.

Hogy sikerül-e utóbbi, világbajnoki aranyérmes egységet benevezni a már lejárt határidő után, az még nem dőlt el.

A férfi kajakos küldöttséget már nem először kellett átalakítani, korábban az 1000 méteren egyesben és párosban is indulási jogot szerzett Dombvári Bence került ki az utazók közül, mert a doppingtesztje pozitív eredményt hozott a második válogató után.