Miért int be minden versenye előtt az úszó olimpikon?

2016.08.05. 18:02

Santo Condorelli elég furcsa versenyek előtti rituálét alakított ki magának, a kanadai úszó minden futama előtt kinéz a startkő mögül, és beint egyet az apjának.

Azt tudjuk, hogy a versenyrituálé különös fontosságú néhány sportolónál, a siker egyik kulcsa, például Rafael Nadalt meg sem ismernék túlmozgásos rutinja nélkül. Másoknál talán nem ilyen látványos a koncentráció, és a mentális tréning, de bizarr dolgokba is ütközhetünk, ha megnézzük a sportolók rajt előtti pillanatait.

Condorelli gesztusait már sokan félreértették, mert nem lehetett tudni, hogy a felmutatott középső ujj az apjának, sőt igazából magának szól.

A rítust akkor alakították ki apjával, amikor az úszó még csak nyolcéves volt. Condorelli nehezen viselte, hogy nála idősebbekkel kell versenyeznie és kikap tőle. Apja, aki edzője is volt, ekkor találta ki, ekkor valószínűleg még figyelemelterelésként, hogy minden startja előtt intsenek be egymásnak. „Önbizalmat kell építeni magadban, és azt mondani, mindenki kapja be, amikor versenyzel."

A módszer úgy látszik, működik, mert még most is, 21 évesen is így csinálja Condorelli. A legkínosabb esetük egy junior bajnokságon volt 2012-ben a (a videón 1:30-nál), amikor az idősebb Condorelli pont a tévékamera mögött állt. Sandro nem zavartatta magát, ugyanúgy beintett, ahogy szokott.

Az úszó Rióban is maradni akar a rituáléjánál, még ha tudja, sokan nem veszik ezt tőle jónéven. „Nem akarom megalázni az embereket. Csak a homlokomhoz teszem a középső ujjamat. Az apám is ugyanígy fog tenni, egy mérföldről is kiszúrom."

Condorelli száz és ötven méter gyorson fog versenyezni Rióban.