Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Óriási lenyúlás volt az olimpiai metróbővítés

2016.08.05. 09:00

Az eredeti terveknél 25 százalékkal, körülbelül 750 millió dollárral többet számláztak a 3 milliárd dollár értékű, riói metróbővítési projektben. Ez a brazil állami számvevőszék jelentéséből derült ki.

A O Globo című brazil napilap azt írta, a súlyos államháztartási hiánnyal küzdő kormány kétszer annyit fizetett a magánvállalatoknak, mint amiben előzetesen megegyeztek.

A könyvvizsgálók felülárazott építőanyagokról, több munkaóráról vagy a metróbővítésre megkötött szerződésekben nem szereplő szolgáltatásokról szóló számlákról számoltak be.  Eredetileg a projektet kivitelező konzorcium a költségek 45 százalékát vállalta át, ehhez képest a számvevőszéki jelentés szerint a brazil állam fizette a bővítés 87 százalékát.

A brazil kormány AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, eddig nem volt lehetősége megvizsgálni a dokumentumot, de 2014 óta a kormány költségvetési szerve hagyja jóvá a metróbővítési projekt üzleti könyvét.

A brazil rendőrség korábban nyomozást indított a kivitelező konzorcium legnagyobb tagja, az Odebrecht építőipari vállalat ellen, hogy kiderítse, megvesztegettek-e a metróbővítésben érintett tisztségviselőket. Az eljárás a Petrobras részben állami olajkonszern körül napvilágra került, kiterjedt korrupciós ügyleteket felgöngyölítő vizsgálat keretében indult.

A metróvonalat, amelynek megnyitását januárra tervezték, múlt szombaton, mindössze néhány nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt adták át, írja az MTI. 

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.