A 15 éves Hosszú Katinka, amikor először nyert felnőtt érmet

2016.08.06. 09:51

Viszonylag egyértelműnek tűnnek Hosszú Katinka fontosabb céljai az olimpián: olimpiai bajnoki címet szerezni, és 400 méter vegyesen feledtetni a kínai Je Si-ven elképesztő rekordját. 

És mivel Hosszú a 400 méter vegyesen kívül 100 és 200 méter háton, 200 méter vegyesen és 200 méter pillangón is rajthoz áll, többször is lesz lehetősége világcsúcsot úszni. Jó jel, hogy az utóbbi két évben a Nemzetközi Úszószövetség által a világ legjobbjának megválasztott magyar úszó erődemonstrációt tartott mindössze három hónappal az olimpia előtt.

Nagyon valószínűsíthető, hogy mindaz, amit Hosszú Katinka bemutatott a májusban rendezett Európa-bajnokságon, sokkoló volt a vetélytársak számára. Nemcsak könnyedén és fölényesen hozta a győzelmeit, de volt olyan pillanat is, amikor az egyéniben elért három arany- és egy ezüstérmével egyedül is vezette a nemzetek éremtábláját.

Egy nagy ugrással pedig eljuthatunk a 12 évvel ezelőtti rövidpályás Európa-bajnokságig. Hosszú Katinka azon a 2004. évi bécsi úszóversenyen nyerte első felnőtt érmét. A Wiener Stadthalle adott otthont a rövidpályás Európa-bajnokságnak, ahol a helyszínen szurkoltam a bajai tinédzsernek. Akkor Hosszú bronzérmet nyert.

A verseny után azt írtam, hogy felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak és biztos vagyok abban, hogy a 2004-es év legjobb bajai sportolójának azt a teljesítményét láttuk élőben, melyet csak évek múlva tudunk igazán értékelni! Nos, azóta eltelt 12 év, és jelenleg Hosszú Katinka világcsúcs-tartó, a világ legjobb úszója, több világbajnoki cím tulajdonosa, sokszoros Európa-bajnok, rengeteg Világkupát nyert, az aranyérmek mellett pedig nagyon-nagyon sok ezüst- és bronzérme is van.

Most meg arra készül, hogy feltegye a koronát az életműre, és megszerezze az olimpiai bajnoki címet!

Lőrinczi Csaba