Borzalmas bukással veszítette el az első helyet a bringás

2016.08.07. 22:02

A holland Anna van der Breggen nyerte a női mezőnyversenyt az országúti kerékpárban, de tíz kilométerrel a vége előtt honfitársa, Annemiek van Vleuten tűnt biztos győztesnek. A lejtmenetben azonban borzasztóan nagyot bukott a bringás.

Szombaton a férfiaknál is rengeteg volt a bukás, többen súlyos sérüléseket szenvedtek. (Itt nézheti meg a veszteséglistát.) A nőknél sokáig biztonságosabbnak tűnt a verseny, annak ellenére, hogy hatalmas szélben indult a futam.

Az olimpai bajnoki cím látványos és taktikus versenyben dőlt el. A belga Kopecky hamar megszökött, több mint kétperces előnye is volt, a féltávig az élen állt. Egy emelkedőn azonban megfogták. 

A sík részen aztán egye erős szökevénycsoport alakult ki, a német Trixi Vorrack támadására többen reagálták, a címvédő Marienne Vos, Elena Cecchini, Pauline Ferrand-Prevot, Malgorzata Jasinska, Gracie Elvin és Anisha Vekemans is iramot váltott, több mint egy perccel el tudtak menni.    Az emelkedőkön azonban már nem tudták tartani a tempót, húsz kilométerre a céltól már két holland, Van der Bregge és Van Vleutien, az olasz Elisa Longo Borghini és az amerikai Mara Abott volt elől. Az utolsó emelkedőt Van Vleuten húzta meg, Abott tapadt rá. A holland a lejtőzésben is bevállalós volt, 22 másodpercre meg tudott lógni, jó esélye lehetett volna rá, hogy a célig kitartson. Az egyik kanyarban azonban a nedves aszfalton kicsúszott, csúnyán odaverte magát a szegélykövekhez. Nem tudta befejezni a versenyt. 

Abott került nyerő helyzetbe, de üldözői okosan összedolgoztak mögött, így az utolsó kétszáz méteren megfogták. A legfrissebb Van der Breggen maradt, lesprintelte a vele együtt érkező Emma Johanssont és Longo Borghinit.

Van Vleutent kórházba vitték további kivizsgálásra. A holland szövetség első közleménye szerint tudatánál volt a bringás, később viszont kiderült, hogy agyrázkódása van, és gerince három helyen is megrepedt.