Hivatalos: az összes oroszt kizárták a paralimpiáról

2016.08.07. 18:13 Módosítva: 2016.08.07. 18:27
Meglépték, amit a NOB nem, alapjaiban romlott rendszerről beszélnek.

Már tegnap kiszivárgott a hír, ma pedig hivatalossá vált, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) egységesen valamennyi orosz versenyzőt eltiltotta az őszi paralimpiai játékokon való indulástól. Emellett felfüggesztették az orosz szövetség tagságát is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól eltérően a paralimpiai mozgalom vezetői nem bízták az egyes szövetségekre a végső döntést. Sir Philip Craven, az IPC elnöke szerint:

Oroszországban a doppingellenes rendszer rossz, korrupt és alapjaiban romlott.

A döntés hivatalos indoklása egyértelműen fogalmaz, és az is kiderül belőle, hogy a döntés a tagság felfüggesztését is jelenti:

"Az Orosz Paralimpiai Szövetség nem képes garantálni, hogy az alárendelt szervezetek az IPC doppingellenes szabályainak megfelelően működnek, illetve képtelen betartatni ezeket a szabályokat, és ezáltal nem tudja teljesíteni az IPC tagjaival szemben elvárt alapvető kötelezettségeit."

„Ezért az Orosz Paralimpiai Bizottság tagságát felfüggesztem"

A NOB-tól eltérően az IPC vizsgálóbizottsága a McLaren-jelentés közzététele óta szoros konzultációt folytatott a kutatást vezető Richard McLaren professzorral, és többek között a tőle kapott további információk alapján hozta meg a döntését.

A jelentés többek között feltárta, hogy 2012 és 2015 között 35 olyan pozitív doppingminta tűnt el, ami orosz, paralimpiai számban versenyző sportolótól származott, illetve leleplezte, hogy a szocsi olimpián a rendező oroszok nagyüzemben cserélték ki a versenyzőik leadott mintáit.

Sir Craven elmondta még, hogy a professzorral folytatott információcsere alapján a szocsi olimpián leadott további 19 orosz mintát küldtek el további vizsgálatokra, mert valószínűsíthetően ezeket is kicserélték.