Ez a katari kézilabda nagy tornája lehet

2016.08.07. 16:30 Módosítva: 2016.08.07. 16:35

A katari férfi kézilabda-válogatott fölényesen, 30-23-ra legyőzte az előző olimpián bronzérmes horvátot az első meccsén az A csoportban vasárnap. Hogy ez mennyire nem meglepő eredmény a sivatagi országtól, az abból a közismert tényből eredeztethető, hogy Katar egyáltalán nem viccel, ha csapatot kell gründolnia magának. Vagy ha mondjuk világbajnoki rendezési jogot kell vásárolnia magának, ahogy a 2022-es foci-vb-vel tette.

De ne térjünk el a témától, Katar tavaly kézilabda-világbajnokságot rendezett, amihez évekkel ezelőtt szisztematikus csapatépítésbe kezdett. Első lépcsőben felvásárolt egy rakat európai kézilabdázót, majd egy helyi klubba terelte őket (El Jaish), majd ezzel a csapattal a vb-n a második helyen végzett.

Vasárnap Rióban pedig simán legyőzte a horvátokat úgy, hogy a meccs elejétől gólokkal vezetett. Katar tehát tavaly vb-döntőt játszott, előtte kétszer Ázsia Bajnok lett, és most ott van a szűk olimpiai elitben. 

Katar szövetségi kapitánya, a spanyol Valero Rivera montenegróiakból, szerbekből spanyolokból, franciákból, szírekből és egy kubai kézilabdázóból gyúrta össze a csapatot. Náluk játszik például Bertrand Roine, a 2011-es világbajnok francia válogatottból, a Barcelona bosnyák exkapusa, Danijel Sarics vagy éppen a montenegrói sztár Zarko Markovics. 

Ezt a világ nagy része egyáltalán nem méltányolja, a Telegraph cikkében megszólaló sportolók, szakemberek egyöntetű és legkevésbé bántó véleménye szerint is unfair az összevásárolt válogatott.

Ha igazak a pletykák ezek a játékosok évi egymillió eurót is megkereshetnek csak azzal, hogy a katari válogatottban játszanak. Nem lennénk meglepve, ha éremért játszanának Rióban is.