A világ egyik legnagyobb sportújságja szerint gyanús Hosszú győzelme

2016.08.07. 14:25

Hosszú Katinka félelmetes világcsúccsal nyerte meg a 400 méteres vegyesúszás döntőjét a riói olimpia első napján, a döntőben az amerikai Maya Dirado előtt végzett, aki később gratulált, és sokkolónak nevezte a magyar úszó idejét.

Nem hagyta kommentár nélkül Hosszú Katinka eredményét az egyik vezető amerikai sportlap, a Sports Illustrated sem napi beszámolójában, csak ők már egészen más színben tüntetik fel a győzelmet. Brian Cazeneuve azt írja cikkében, hogy Hosszú olyan könnyedén nyerte meg a döntőt, hogy az felvet néhány kérdést. Arra gondol, hogy az úszó tavaly konfliktusba került a magyar szövetséggel, és egy ideig nem lehetett tudni, hogy felkészülése alatt pontosan hol tartózkodott, pedig ezt a doppingellenőrzés miatt köteles lett volna tudatni. 

A lap állítása azért óriási csúsztatás, mert végig lehetett tudni, hogy valójában hol tartózkodik Hosszú, az viszont igaz, hogy nem jött haza az országos bajnokságra, mert nem akarta megszakítani amerikai felkészülését. 

Megemlítik, hogy Hosszút Magyarországon csak Iron Ladyként emlegetik, és nagyon népszerű sportoló, akinek már saját márkája is van. A végén azért kibújik a szög a zsákból: „Kár, hogy Hosszú ellopta a show-t Dirado elől, aki már 23 évesen a visszavonulását tervezi, hogy sporton kívüli karrierbe kezdjen" - zárja mondandóját a döntővel kapcsolatban. 

Ha kíváncsi arra, Hosszú hogyan úszhatott ekkora időt, érdemes elolvasnia ezt a cikkünket.

Így látták máshol

Az MTI összeállítása szerint a szintén amerikai New York Times azt írta: „A magyar sportoló ragyogó úszással döntötte meg Je Si-ven londoni világrekordját. Hosszú sikereihez köztudottan nagyban hozzájárul férje és edzője, Shane Tusup, akivel intenzív kapcsolatban van."

De nem csak ők tulajdonítják az amerikai Shane Tusupnak a győzelmet, hanem a Washington Post is: „Eddig Hosszú Katinkáé az olimpia legjobb teljesítménye. A rekorddöntésért az úszó férje, a sikert a medence szélén vadul ünneplő Shane Tusup a felelős."

USA Today: „Egy világrekorddal szerezte meg első olimpiai aranyát a magyar úszónő. Az Iron Lady már régóta üldözte a világrekordot, de eddig még nem sikerült elérnie. Az amerikai Maya Dirado nem is látta, hogy öt másodperces hátrányba került."

 A spanyol As ezt írta: „Hosszú a medencék sztahanovistája, ellenfeleit könnyedén legyőzve szerezte meg első olimpiai aranyérmét. A magyar úszógép sikeréhez kellett edzője, férje is, aki gyökeresen megváltoztatta Hosszú pályafutását."

Már korábban is vádaskodtak

Tavaly a Swimmingworldben doppingolással gyanúsították meg Hosszút, a szerzőt az úszónő beperelte.